Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos sostinės taryboje seniūnas Raimundas Alekna pripažino, jog sprendimą, kaip elgtis toliau, tikriausiai turės priimti partijos frakcija, tačiau jis užsimena, kad paprastai partijos prezidiumo sprendimai yra vykdomi.

Kaip žinoma, TS-LKD prezidiumas ketvirtadienį pasiūlė V. Navickui trauktis iš mero pareigų, o anksčiau Priežiūros komitetas yra sustabdęs jo narystę partijoje.

A.Kubilius tokių sprendimų reikalauja situacija

Premjeras ir TS-LKD lyderis Andrius Kubilius teigia, kad prezidiumo sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į susidariusią situaciją. Jis pabrėžė, kad tai buvo rekomendacija merui, bet klausiamas, kas kitas iš Vilniaus tarybos konservatorių galėtų būti meru, neatsakė.

„Prezidiumas apsvarstė visą situaciją ir priėmėme tokį sprendimą nesvarstydami atskirai kažkokių motyvų, bet matome bendrą situaciją, kuri reikalauja tokių sprendimų, tai tokį jį ir padarėme. Rekomendacija merui, meras į tai jau sureagavo, sakydamas, kad tai svarstys koalicijoje. Manau, kad tokie sprendimai reikalingi“, - penktadienį sakė A. Kubilius.

Pasiteiravus, kokia yra asmeninė premjero nuomonė dėl V. Navicko tinkamumo eiti mero pareigas, A. Kubilius teigė, jog asmeninė nuomonė šiuo atveju sutampa su prezidiumo sprendimu. Kaip žinoma, A. Kubilius anksčiau mero veiklą vertino kur kas nuosaikiau nei jo partijos kolegos.

Iš viso konservatorių frakciją Vilniaus savivaldybėje sudaro 10 atstovų. Prieš meru tampant V. Navickui, svarstyta, jog šios pareigos galėtų būti patikėtos premjero patarėjui, dabartiniam frakcijos seniūnui Raimundui Aleknai.

Tikisi koalicijos partnerių sprendimo

Konservatorių prezidiumui pasiūlius merui trauktis iš pareigų, V. Navickas teigia lauksiąs koalicijos partnerių sutarimo – esą valdantieji turi apsispręsti, ar nori išlaikyti tos pačios sudėties koaliciją, o jeigu būtų apsispręsta teigiamai, tai partneriams teks nuspręsti, ar likti su tuo pačiu meru, ar ieškoti naujo kandidato.

Pats politikas leidžia suprasti, jog valdantiesiems sutarus dėl naujo miesto vadovo, kėdės jis nesilaikys, nors formaliai V. Navickui surengti interpeliacijos nepavyktų, nes nuo praėjusio karto nėra praėję pusė metų.

„Mes šnekėjome koalicijoje, kad reikia solidžiai išlaikyti rimtį mieste, nedaryti kažkokių skubotų dalykų, yra koalicinė sutartis, yra sutartyje apibrėžta kas ir kaip joje dalyvauja. Mes šnekėjome, kad koalicija, matyt, ieškos būdų ar išlaikyti tą koaliciją, ar ieškoti naujo kandidato, ar išreikšti esamam kandidatui nepritarimą. Kai tik koalicija pasiruoš naujam ar senam kandidatui pritarti ar nepritarti, tai mano sprendimas bus tuoj pat paskelbtas“, - DELFI penktadienį sakė V. Navickas.

Politikas sako, kad iki ketvirtadienio vakaro, kai buvo priimtas TS-LKD prezidiumo siūlymas, koalicijoje vyravo nuomonė nedaryti jokių pokyčių. „O ryšium su ta rekomendacija galbūt koalicija svarstys (iš naujo – DELFI), - sakė meras.

Koalicija rodo pirštais į konservatorius

Valdančiąją daugumą Vilniaus miesto taryboje sudaro konservatoriai, liberalcentristai, socialdemokratai, Nepriklausoma frakcija, remti kol kas tik žodžiais pažadėjo ir naujoji nuo liberalcentristų atskilusi Vilniečių frakcija.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Romas Adomavičius DELFI aiškino, kad privirtą košę išsrėbti turėtų šios istorijos kaltininkai ir didžiausia koalicijos grandis – konservatoriai. Pasak politiko, paskutiniai besibaigiančios kadencijos mėnesiai yra svarbūs sprendžiant daugybę finansinių klausimų, todėl keisti merą nesutarus dėl naujo būtų trumparegiška.

„Istorija, kuri yra iškilusi dėl kontrolieriaus Šarūno Skučo ir mero santykių aiškinimosi, šios problemos sukėlėjas yra konservatorių frakcija arba partija. Abu yra konservatorių partijos nariai. Ir mes norime, kad konservatorių frakcija pasiūlytų, kaip jie įsivaizduoja, jog reikėtų išspręsti šią susidariusią situaciją. Šiandien mes negalime žiūrėti tik taip trumparegiškai: atstatydinti ar neatstatydinti V. Navicką. Tai nesprendžia problemos, būtų trumparegiška. Reikia žiūrėti, kas bus toliau“, - svarstė politikas.

Anot R. Adomavičiaus, nėra aišku, ar atstatydinus merą bus įmanoma išrinkti naują, ar nebus suardyta visa koalicija.

„Mūsų frakcija šiuo klausimu jau kalbėjo ne kartą. Mes pirmiausia turime sulaukti vedančiosios koalicijos frakcijos – konservatorių – siūlymo, kaip būtų galima šią problemą išspręsti. Jeigu šiam pasiūlymui pritars visos koalicijos frakcijos, tuomet bus galima eiti tuo keliu“, - teigė socdemas.

Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) vadovas bei frakcijos Vilniaus taryboje seniūnas Gintautas Babravičius sakė, jog teisė deleguoti merą pagal koalicijos sutartį priklauso konservatoriams, tad jei jie norės keisti merą, LiCS frakcija tam pritars.

„Mes galime tik konstatuoti, kad tą, ką deleguos valdanti Tėvynės sąjungos frakcija, tą mes akceptuosime. Bet mūsų nuomone, dabar prieš pat savivaldos rinkimus tokios perturbacijos būtų destruktyvios, bet tai konservatorių vidaus reikalas“, - teigė politikas.

Naujosios Vilniečių frakcijos vadovas Kęstas Nėnius vienareikšmiškos nuomonės pasakyti negalėjo, Nepriklausomos frakcijos atstovas Sergejus Dmitrijevas sakė palaikąs merą. „Dabar keisti niekaip neišeis, greitai rinkimai bus ir dabar keisti būtų neįmanoma“, - DELFI teigė S. Dmitrijevas.

R.Alekna: paprastai TS-LKD prezidiumo sprendimai turi būti vykdomi

TS-LKD frakcijos Vilniuje seniūnas R. Alekna pasakojo, jog frakcija kitą savaitę ketina tartis, kaip reaguoti į susidariusią situaciją., tačiau politikas užsimena, jog paprastai partijos prezidiumo sprendimai yra vykdomi.

„Šiaip mūsų veiksmus sąlygoja prezidiumo sprendimas, prezidiumo sprendimai paprastai yra vykdomi“, - DELFI penktadienį sakė R. Alekna, drauge priminęs, kad V. Navicko narystė partijoje yra sustabdyta, nors nepaaiškino, ar tai reikštų, kad TS-LKD prezidiumo siūlymas tokiu atveju jam negaliotų.

R. Alekna taip pat sako, kad frakcija atstatydinti mero negali, nes po praėjusios interpeliacijos dar neparėjo būtinas laukti terminas, kada būtų galima ją rengti pakartotinai. Be to, pasak politiko, svarbu žinoti, ką apie susidariusią situaciją mano koalicijos partneriai. „Aš girdėjau, kad koalicijos partneriai renka parašus dėl mero palaikymo“, - teigė R. Alekna.

DELFI primena, kad nepasitenkinimas meru V. Navicku įsibėgėjo paviešinus garso įrašą, kuriame Vilniaus miesto savivaldybės kontrolieriui bei partijos kolegai Šarūnui Skučui meras aiškino, kaip daryti tyrimus, ragino vilkinti opozicinėms partijoms naudingus sprendimus.

Konservatorių Vilniaus skyrių sueigos taryba rekomendavo partijos Priežiūros komitetui šalinti V. Navicką iš partijos, jam pačiam pasiūlė trauktis iš mero pareigų ir iš TS-LKD savivaldos rinkimų kandidatų sąrašo.

Priežiūros komitetas savo ruožtu V. Navicko narystę partijoje tik sustabdė, o Š. Skučą, kuris įrašė pokalbį su meru, pašalino iš konservatorių gretų. Tai sukėlė didžiosios partijos dalies narių nepasitenkinimą, kuris išsiliejo TS-LKD taryboje – čia buvo priimtas rekomendacinis sprendimas Priežiūros komitetui persvarstyti savo sprendimą.

Vėliau klausimas nukeliavo į TS-LKD prezidiumą, kuris pasiūlė V. Navickui trauktis iš mero posto. Meras jau ketvirtadienį paskelbė nebedalyvausiąs savivaldos rinkimuose TS-LKD sąraše, bet penktadienį klausiamas, ar sieks mandato pavieniui, komentuoti atsisakė.