Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kartu su Generaline prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje, kurioje pasikėsinimu apgaule įgyti 18 milijonų litų vertės svetimą turtą ir dokumentų suklastojimu kaltinami Panevėžyje įkurtos bendrovės „Bioenergija“ akcininkas Gytis Vyšniauskas ir tuomet buvęs Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojas bei tos pačios bendrovės direktorius 46-erių Vidas Balakauskas.

Baudžiamoji byla atiduota Panevėžio miesto apylinkės teismui. Už pasikėsinimą apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą ir dokumentų klastojimą panevėžiečiams gresia iki 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad 2008 metų gruodžio mėnesį Panevėžyje įkurtos bendrovės „Bioenergija“ savininkai pateikė suklastotus dokumentus Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramai gauti. V. Balakauskas ir G. Vyšniauskas – šios bendrovės įkūrėjai.

Buvo sukurtas verslo projektas statyti termofikacinę elektrinę, naudojančią atsinaujinančios energijos išteklius. Bendrovė kreipėsi į Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA). Projektui prašyta skirti 18 milijonų litų. Kitus projektui reikalingus pinigus – 24 milijonus litų – panevėžiečiai verslininkai ketino skolintis iš banko. LVPA projekto vertinimo metu įtarė, kad bendrovės pateikta banko pažyma – apie preliminarų sprendimą dėl milijoninės skolos suteikimo – suklastota.

Paaiškėjo, kad bankas tokio dokumento nėra išdavęs. Tuomet FNTT sulaikė V. Balakauską ir G. Vyšniauską. Pareigūnai abiejų sulaikytųjų namuose atliko kratas. Be to, bankui pateiktos pažymos kopiją V. Balakauskas patvirtino savo spaudu, parašu ir bendrovės „Bioenergija“ antspaudu.

Beje, kai V. Balakauskas 2009 metų balandžio mėnesį buvo sulaikytas (vėliau už 20 tūkstančių litų užstatą paleistas iš areštinės), dirbo Panevėžio apskrities viršininko pavaduotoju. Į šias pareigas jį delegavo Tautos prisikėlimo partija, nors jis ir nebuvo šios partijos narys.
Apskrities viršininko pavaduotoju V. Balakauskas buvo paskirtas 2008 metų gruodžio 18 dieną, o dėl pateiktų įtarimų iš posto pasitraukė 2009-ųjų balandžio pabaigoje. Prieš tai jis dvi kadencijas – 2000–2003 ir 2003–2007 metais – buvo miesto Savivaldybės tarybos narys.

„Laisvo oro direktorius“

Vidas Balakauskas vakar „Panevėžio balsui“ prisipažino šiuo metu esantis bedarbis. „Tik iš jūsų sužinojau, kad FNTT ir Generalinė prokuratūra baigė ikiteisminį tyrimą byloje, – sakė jis. – Prieš pusantrų metų, kai buvau sulaikytas ir apklaustas, pareigūnai apklausė vieną kartą. Daugiau nė karto. Taip jau mūsų Lietuvoje yra: apjuodinti gali greitai, o plautis teks visą gyvenimą. Be to, prieš kiekvieną žmogų sukurpti bylą labai paprasta.
Bendrovė „Bioenergija“ šiuo metu veikia, bet joje nedirbu. Nedirbu niekur... Esu bedarbis – laisvo oro direktorius.“