Londone įsikūrusi kalinių teisių gynimo organizacija "Reprieve" praėjusią savaitę pranešė, kad Lietuvoje galėjo būti laikomas ir kankinamas palestinietis Abu Zubaydah.

Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda sako, kad pateiktos aplinkybės bus įvertintos jau anksčiau pradėtame ikiteisminiame tyrime, tačiau organizacijos kreipimąsi pavadino "samprotavimais ir nuomone".

"Prokurorai, susipažinę su gautu dokumentu, nusprendė, kad pradėti atskirą ikiteisminį tyrimą dėl galimos nusikalstamos veikos nėra tikslinga", - sakoma Generalinės prokuratūros pranešime.

Prokurorai jau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo CŽV sulaikytų asmenų pervežimo ir kalinimo Lietuvoje, aiškindamiesi, ar specialiųjų tarnybų vadovai neviršijo savo įgaliojimų.

"Jau atliekamas gerokai platesnis ikiteisminis tyrimas. Nors jis formaliai pradėtas dėl piktnaudžiavimo tarnyba, tiriamos ir kitos aplinkybės, kurios gali būti kvalifikuojamos pagal kitus straipsnius. Tai susiję dalykai", - BNS sakė prokuroras M.Dūda.

Prokuroras atsisakė komentuoti vykstančio tyrimo duomenis.

Generalinė prokuratūra pranešė paprašiusi "Reprieve" atstovų pateikti visą turimą rašytinę informaciją, kuri leido pareiškime daryti išvadas apie JAV CŽV pareigūnų atliktą sulaikytojo Abu Zubaydah gabenimą į Lietuvos Respubliką, laikymą Lietuvos teritorijoje bei gabenimą iš Lietuvos laikotarpiu nuo 2004 metų pavasario iki 2006 metų rugsėjo mėnesio.

Prokuratūra paprašė nurodyti pareiškime įvardijamą "konfidencialų ir ypač patikimą neįslaptintą informacijos šaltinį".

"Reprieve" pateikė ne medžiagą, o samprotavimus ir nuomonę. Jokių faktinių duomenų nėra", - BNS sakė prokuroras M.Dūda.

Londone įsikūrusi nevyriausybinė organizacija praėjusią savaitę pranešė turinti duomenų, kad slaptame CŽV kalėjime Lietuvoje kalintas palestinietis, kuris klaidingai laikytas teroristinio tinklo "Al Qaeda" vienu iš pagrindinių operacijų vadovu.

"Reprieve" teigia, kad šiuo metu Gvantanamo bazėje esantis Abu Zubaydah Lietuvoje galėjo būti kalinamas kažkuriuo metu tarp 2004 ir 2006 metų. Organizacijos teigimu, palestinietis buvo kankinamas.

JAV žiniasklaidoje pernai pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto surinkti duomenys parodė, kad minimu laikotarpiu Lietuvoje buvo nusileidę orlaiviai, kurie siejami su CŽV.

Komitetas pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos Respublikos teritoriją buvo pervežami, ar į Lietuvos Respublikos teritoriją buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, tačiau sąlygos tokiam pervežimui buvo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sakė, kad pranešimus apie kalinius, jei tokių Lietuvoje buvo, gali komentuoti tik JAV pusė.