Nuo 11 valandos profsąjungų akcija prasidėjo piketais prie ministerijų, darbdavių organizacijų ir Vilniaus miesto savivaldybės. Vidurdienį piketuotojai rinkosi prie Vyriausybės, paskui aplankė prie Seimo badaujančius pareigūnus ir nužygiavo į Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos kiemelį, kur 13 valandą surengė mitingą.

Kadangi įstatymas leidžia pikete dalyvauti ne daugiau kaip 9 žmonėms, prie kai kurių ministerijų surengta po keletą piketų. Išsiskirstę grupelėmis piketuotojai žygiavo Vilniaus V. Kudirkos aikšte pro Vyriausybės rūmus. Pasak Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininko Artūro Černiausko, taip išreikšta tam tikra panieka Vyriausybei.

„Mums uždraudė surengti mitingą prie Vyriausybės, bet niekas neuždraus kitomis teisėtomis formomis reikalauti suvaldyti augančias maisto produktų kainas, didinti minimalų darbo užmokestį, grąžinti atimtas pensijas, stabdyti nelegalų darbą ir šešėlinę ekonomiką kuriant realias darbo vietas ir skatinant ekonomikos augimą”, - teigė A. Černiauskas.

A. Černiausko teigimu, savivaldybės sprendimas neišduoti leidimo mitingui prie savivaldybės apskųstas teismui, tačiau teismas skundo skubos tvarka nenagrinėja. „Pavasarį mes sužinosime, ar rugsėjo 29 galėjome, ar negalėjome čia susirinkti ir išsakyti savo nuomonę Vyriausybei“, - kalbėjo LPSK lyderis.

A.Černiauskas aiškina, kad dalyvauti mitinge prie Vyriausybės planavo 4000 žmonių.

Sudegino nacionalinį susitarimą

„Sprendimus suderinti su sveiku protu“, „Darbuotojai – ne vergai“, „Kur renovacijos pinigai?“, „Už oligarchų sukeltą krizę tegul jie ir moka“, „Kiekvienam teisingą atlyginimą“, - skelbiama piketuotojų nešamuose plakatuose ir transparantuose.

Protestas kulminaciją pasiekė profesinių sąjungų konfederacijos kiemelyje. Čia sakytos baigiamosios kalbos. Lietuvos vidaus reikalų sistemos respublikinės profesinės sąjungos pirmininkė Loreta Soščekienė kėlė mintį per Pasaulinę kurčiųjų dieną sveikinti premjerą Andrių Kubilių, esą negirdintį profsąjungų reikalavimų.

„Esame suvaryti kaip kiaulės į gardą“, - sprendimą neišduoti kleidimo mitingui prie Vyriausybės, dėl ko reikėjo rinktis į profesinių sąjungų konfederacijos kiemelį, įvertino Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Rūta Osipavičiūtė. Ši viešai sudegino praėjusiais metais kartu su Vyriausybe pasirašytą Nacionalinį susitarimą.

„Turime daugiau nei du trečdalius viešųjų bibliotekų savivaldybėse, rajonuose. Bėda, kad pažeidžiant Lietuvos įstatymus žmonės varomi nemokamų atostogų. Grasina, kad jeigu neis nemokamų atostogų, bus mažinamas etatų skaičius. Nekalbame apie tai, kad rytoj pastebimai padidės mūsų atlyginimai – pradžiai norime bent jau sustabdyti jų kritimą“, - DELFI teigė Lietuvos kultūros darbuotojų sąjungos pirmininkas Juozas Rimkus.

Piketuose plevėsavo ir Algirdo Paleckio vadovaujamo Socialistinio liaudies fronto vėliavos, prie protestuotojų prisijungė kai kurios opozicinės partijos.

Profsąjungos teigia, kad Vyriausybės nenoras derybomis spręsti vidaus reikalų sistemos problemų, dėl kurių jau bemaž savaitę prie Seimo rūmų badauja pareigūnai, atsisakymas leisti Lietuvos profesinių sąjungų nacionaliniams centrams rengti mitingą prie Vyriausybės rūmų, kai tą dieną protesto akcijos yra rengiamos visoje Europoje, gali peraugti į masinius neramumus.

Pasak profsąjungų, nors uždrausta surengti mitingą, niekas negali uždrausti reikalauti nedidinti maisto produktų kainų, didinti minimalų darbo užmokestį, grąžinti atimtas pensijas, stabdyti nelegalų darbą ir šešėlinę ekonomiką, kurti realias darbo vietas ir skatinti ekonomikos augimą.

Protesto akcijos trečiadienį taip pat rengiamos Utenoje, Kaune, Panevėžyje, Kėdainiuose, Jonavoje, Visagine . Dalyvauti protesto akcijoje Vilniuje profsąjungininkai atvyks iš Kauno, Ukmergės, Marijampolės, Mažeikių ir Alytus regionų

Trečiadienio protesto akcijas rengia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos darbo federacija, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos žurnalistų sąjunga, Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija.

Trečiadienį Europos profesinių sąjungų kovos su neadekvačiai griežtomis taupymo priemonėmis, neseniai priimtomis daugelyje Europos šalių, bendrų veiksmų dieną, Briuselyje vyks demonstracija, rengiama Europos profesinių sąjungų konfederacijos (ETUC). Bendrų Europos veiksmų dieną ir pagrindinę demonstraciją Briuselyje organizuoja ETUC ir trys Belgijos organizacijos–narės (FGTB, CSC ir CGSLB).