Lietuvos žydų asociacijai, esančiai Izraelyje, priklausančiame tinklapyje teigiama, kad nacių talkininkais žudant žydus Antrojo pasaulinio karo metais buvo ir garsūs Lietuvos pokario rezistencijos vadovai Juozas Lukša bei Adolfas Ramanauskas.

"Tame sąraše yra ir mūsų partizanų vadų pavardės. Jas ištyrus pasirodė, kad - neteisingai. Jie tikrai nebuvo susiję", - antradienį BNS sakė B.Burauskaitė.

Iš viso tinklapyje www.lithuanianjews.org.il paskelbta apie 3000 Lietuvos gyventojų pavardžių, neva dalyvavusių holokauste.
Tačiau LGGRTC mokslininkams atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad ne visi asmenys į šį sąrašą įtraukti pagrįstai.

"Pradėtas išsamus ir detalus tyrimas. Siekiama per įmanomą trumpiausią laikotarpį sudaryti holokausto vykdytojų kompiuterinę bazę, nustatyti bent apytikslius skaičius Lietuvos piliečių, talkininkavusių naciams ir vykdžiusius žydų naikinimą Lietuvoje", - antradienį Seime pristatydama centro veiklos ataskaitą sakė B.Burauskaitė.

Jos duomenimis, šis darbas pradėtas nuo ketvirto ketvirčio ir jau tada nustatyta, kad iš 1737 ištirtų tame sąraše skelbtų pavardžių holokauste galėjo dalyvavo 301. Šiemet per du ketvirčius ištirti 885 sąraše minimi asmenys, iš jų holokauste galėjo dalyvauti 322.

"Aš nesakau, kad jie buvo žydšaudžiai, tai gali pasakyti tik teismas. Bet yra duomenų, kad galėjo būti", - pabrėžė B.Burauskaitė.

"Jeigu mūsų oponentai pradės mus kritikuoti ir sakyti, kad mes čia mažiname tą skaičių, prie mūsų kiekvienos pavardės bus faktai surašyti, dokumentai, kokiame batalione, kokioje vietovėje veikė, bataliono struktūra. Mes paprašysime ir tų kritikų pateikti savo įrodymus, - kalbėjo centro vadovė. - Negalime pritarti apioriniam skaičiui ir sakyti, kad jis yra teisingas, jeigu nebuvo tyrimo. Vis tiek reikia ištirti, per daug skaudu taip mėtytis tik skaičiais ir pavardėmis."

Be to, ji prisipažino, kad mokslininkai, tirdami dokumentus, aptiko ir naujų asmenų, kurie galėjo talkininkauti naciams prisidedant prie žydų tautos naikinimo.

"Tikimės, kad jeigu ne šių metų pabaigoje, tai kitų pradžioje galėsime kai ką pasakyti ir turėti moralinę atspirtį, kai mus kaltina", - sakė B.Burauskaitė.
Pasak jos, ateityje surinkta medžiaga galėtų būti paskelbta viešai.
Apie baudžiamąją tų asmenų atsakomybę kalbėti esą neverta, nes dauguma minimų asmenų yra mirę.

"Mes neskubėsime skelbti, skelbsime struktūrų, kurios talkininkavo veiklą, ir ten bus pavardės. Jos figūruos ne kaip sąrašas, o tiesiog kaip ką veikė tos nacių sukurtos ir pritrauktos talkininkauti struktūros, kokius kruvinus darbus jos padarė", - pasakojo LGGRTC direktorė.

Skaičiuojama, kad vykdant genocido politiką 1941-1944 metais nacių okupacijos metais buvo išžudyta apie 200 tūkst. Lietuvos žydų.