Pirmadienį Vilniaus apygardos teisme nagrinėtoje byloje ieškovė tvirtino, kad dėl 27 paveikslų kolekcijos kovoja jau 20 metų.

"Anksčiau aš siekiau (atgauti paveikslus - BNS), ir Lietuvos Aukščiausiasis teismas 1999 metais prie seno kodekso, prie seno muziejų įstatymo, sakė, kad muziejinės vertybės yra valstybinė nuosavybė. Man negrąžino tų paveikslų", - žurnalistams po posėdžio sakė moteris.

Moteris tvirtino, kad valstybė turėtų kompensuoti jai meno kūrinių praradimą ir sumokėti apie 744 tūkst. litų - sumą, kuria kolekciją įvertino Kultūros tyrimų instituto direktorė Jolanta Širkaitė.

Iš pradžių A.V.Karosienė norėjo, kad teismas jai priteistų 7 mln. litų. Žurnalistams ieškovė pripažino, kad ši suma buvo "paimta iš lubų", nes konkrečios žalos sumos įvardinimo reikalauja įstatymai. Be to, ilgą laiką, pasak jos, niekas nesutikdavo kolekcijos vertinti.

Valstybei atstovavusi Kultūros ministerijos Teisės skyriaus vyriausioji specialistė Ina Sokolska teigė, kad aktoriaus dukters skundas turėtų būti atmestas. Ji žurnalistams sakė, kad dabartiniuose teisės aktuose nėra numatyta tvarkos, kaip buvusiems politiniams kaliniams turėtų būti kompensuojama už prarastas meno vertybes.

"Ieškovė kreipėsi dėl kompensacijos priteisimo už turtą, kuris kažkada priklausė jos tėvui, grąžinimą. Šioje byloje nėra teisinio pagrindo tokiai kompensacijai priteisti, mes gyvename teisinėje valstybėje ir mes privalome vadovautis jau priimtais teisės aktais", - kalbėjo atsakovo atstovė.

Be to, pasak I.Sokolskos, esantys byloje dokumentai nenurodo, kokiu būdu V.Steponavičius gavo meno kūrinius, nėra aišku, ar jie buvo įgyti teisėtai. Kultūros ministerijos atstovė tvirtino, kad į vieną iš paveikslų - italų dailininko Antonio Campi drobę "Trys moterys prie Kristaus kapo" savo teises yra pareiškusi Vokietija.

"Nuosavybės teisė yra įrodoma tam tikrais dokumentais ir šiuo atveju tie dokumentai, kurie yra byloje, nenurodo paveikslų įsigijimo aplinkybių. Ten nėra nurodyta, kaip ieškovės tėvas pirko tuos paveikslus, iš kur, kaip jis juos įsigijo. Yra tik dokumentai, kurie nurodo, kad iš jo tos vertybės buvo konfiskuotos", - kalbėjo I.Sokolska.

Teismo posėdžio metu ji taip pat teigė, kad A.V.Karosienės skundo padavimui jau suėjo senaties terminas.

Savo verdiktą Vilniaus apygardos teismas turėtų paskelbti spalio 11-ąją.