„Aš manau, kad situacija pakankamai aiški, Priežiūros komitetas yra padaręs sprendimą, galbūt daugiau bus diskutuojama dėl Š. Skučo, kodėl jam pritaikyta kitokia sankcija. Priežiūros komiteto atstovai paaiškino šiek tiek, tas paaiškinimas toks labiau procedūrinis. O politine ir žmogiška prasme, aš manau, kad sankcijos turėtų būti vienodos“, - žurnalistams sakė A. Kubilius.

Padėtis įšaldyta

Vilniuje susidariusią situaciją TS-LKD tarybos nariai šeštadienį aptarė laikinosios sostinės savivaldybėje. Nors politikai posėdžiavo už uždarų durų, tačiau kalbama, kad tarybos nariai yra nepatenkinti ne tik pernelyg griežta sankcija Š. Skučui, bet taip pat užsimena, jog narystės sustabdymas V. Navickui – per menka bausmė.

Partijos lyderis A. Kubilius kalbėdamas žiniasklaidai sakė manąs, jog sankcijos abiems istorijos dalyviams turėtų būti lygios, bet paties Priežiūros komiteto sprendimo nekvestionavo. Jis taip pat kritikavo kolegas, raginančius Priežiūros komitetą atsistatydinti, bet posėdyje trys šio komiteto nariai – Vidas Urbonavičius, Rytas Kupčinskas, Petras Luomanas – paskelbė sustabdą savo narystę jame, nors, ar tai galutinis jų sprendimas, dar nėra aišku.

Kaip DELFI aiškino Priežiūros komiteto narys bei premjero patarėjas Raimundas Alekna, komitetas į tarybos rekomendaciją gali atsižvelgti, gali ir neatsižvelgti. Pasak jo, tuo atveju, jeigu nebus pateikta jokia nauja medžiaga, svarstyti šių klausimų iš naujo nėra jokios prasmės.

R. Alekna taip pat teigia, kad griežtesnė sankcija Š. Skučui buvo priimta dėl to, kad kaip savivaldybės kontrolierius jis pats buvo jau sustabdęs savo narystę partijoje, mat to reikalauja teisės aktai. Dėl šios priežasties Priežiūros komitetas, anot jo, negalėjo sustabdyti narystės antrąkart, tad pašalino iš partijos.

A.Kubilius: V.Navicko elgesys – visiškas anachronizmas, Š.Skučo – nemoralus

Kalbėdamas partijos tarybos posėdyje šeštadienį A. Kubilius pradėjo nuo Vilniaus skyrių reikalų, kurie sukėlė didelį konservatorių-krikdemų nepasitenkinimą. Konservatorių lyderio teigimu, sprendimas yra sąžiningas ir teisingas, bet galbūt politiškai nelabai išmintingas.

„Tikiu, kad Priežiūros komitetas paaiškins savo sprendimo motyvus, galbūt po diskusijų patikslins savo sprendimus. Mano manymu, bent tiek, kiek aš girdėjau, skaičiau spaudoje, sprendimas sąžiningas ir teisingas, galbūt turi tik vieną problemą – politiškai nelabai išmintingas. Bet yra klausimas, į kurį turime labai aiškiai atsakyti – ar politinė išmintis siekiant kokio nors populiarumo gali eiti nelygiagrečiai su sąžinės ir moralės klausimais“, - partijos tarybos posėdyje kalbėjo A. Kubilius.

„Tikrai turiu pasakyti, kad netoleruotinas yra mero galvojimas, kad kontrolierius turi būti paklusnus merui. Tai yra visiškas anachronizmas, nežinau net kaip tą pavadinti. Ar privačiame pokalbyje, ar viešame pokalbyje – tai yra visiškai netoleruotina. Aš noriu priminti, kad mes partijoje laikomės visiškai priešingos pozicijos“, - savo nuomonę dėstė ministras pirmininkas.

Jis priminė, jog konservatoriai-krikdemai, net nepritariant koalicijos partneriams, kontroliuojančių Seimo komisijų ir komitetų vadovavimą patikėjo opozicijai, kad ateityje nekiltų pagundų kviestis savo partijos atstovą ir kritikuoti už jo sprendimus.

Primenama, kad Seimo Antikorupcijos komisijai, Audito komitetui bei Etikos ir procedūrų komisijai vadovauja opozicinių partijų atstovai.

Apkaltino sostinės partiečius organizuojantis prieš V.Navicką

Kalbėdamas A. Kubilius, be kita ko, teigė, jog dalies partijos Vilniaus skyrių narių organizavimasis prieš sostinės merą V. Navicką taip pat yra netoleruotinas. Jis taip pat pabrėžė, kad visa partija negali tapti sostinės nesutarimų įkaite bei paragino klausimą išspręsti kuo skubiau.

„Mano įsitikinimu, bent jau aš taip mačiau iš Priežiūros komiteto sprendimo, lygiai taip pat yra netoleruotina partijos gretose organizuotis prieš kitus narius. Pabrėžiu žodį „organizuotis“. Šitoje vietoje turiu pasakyti labai paprasta moralinę tiesą – negalima siekti moralių dalykų, gal ir labai gražiai atrodančių, nemoraliomis priemonėmis“, - reziumavo A. Kubilius.

Premjeras taip pat pabrėžė, jog Priežiūros komiteto sprendimais yra nepatenkinti ir dalis tų konservatorių-krikdemų, kurie patys buvo svarstyti šiame komitete.

DELFI primena, kad TS-LKD Priežiūros komitetas nusprendė už neetišką ir amoralų elgesį pašalinti iš partijos Vilniaus savivaldybės kontrolierių Š. Skučą bei Senamiesčio skyriaus pirmininką Arūną Totoraitį. Pirmasis tokios sankcijos jis susilaukė dėl to, kad įrašinėjo privatų pokalbį, kaip V. Navickas spaudė jį vilkinti kitoms partijoms naudingus sprendimus, antrasis – už amoralų elgesį žmonos atžvilgiu, mat jo žmona Rasa Totoraitė ir jos motina yra parašiusi skundą dėl smurto.

Priežiūros komitetas taip pat sustabdė Vilniaus mero V. Navicko narystę partijoje, tačiau nepašalino jo iš konservatorių-krikdemų gretų, nors Vilniaus skyrių sueigos taryba buvo rekomendavusi šalinti V. Navicką iš partijos bei siūlė jam pačiam trauktis iš pareigų bei nedalyvauti konservatorių-krikdemų rinkimų į savivaldą sąraše.

S. Škučas yra sakęs, kad aštriausiai jo ir Vilniaus mero pozicijos susikirto dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties efektyvumo audito analizės. Joje išsakyta abejonių, kad kai kurie viešieji pirkimai galėjo vykti neskaidriai, o tai galėjo lemti šilumos kainos augimą.