„Efektyviai kovai su korupcija, kurią deklaruoja visas politinis elitas, mano giliu, įsitikinimu labai svarbu yra pareiškėjo apsauga. Tai reiškia, kad reikia skatinti žmones pranešti, jeigu žmonės mato kažkokį neteisingą elgesį. Tas neteisingas užkaborių, kabinetų elgesys turėtų būti viešinamas, viešai aptariamas, kartu suprantamas ir pataisomas“, - DELFI penktadienį sakė R. Juozapavičius.

„Susidorojimas su pareiškėjais, su žmonėmis, kurie bandė pakalbėti viešai apie dalykus, kurie juos jaudina, iš šalies gali pasirodyti kaip nepagarba pareiškėjų apsaugos principui. Šitas dalykas gali pasirodyti negatyviai“, - pridūrė VTEK atstovas.

Klausiamas, ar pats pranešimo apie vadinamąją kabinetinę politiką principas paviešinant privataus pokalbio įrašą yra tinkamas, R. Juozapavičius teigė, jog galbūt šis būdas ir nėra itin kvalifikuotas, tačiau bet kokiu atveju galima teigti, kad asmuo, kuris reiškė nepasitenkinimą esama situacija ir siekė ją pakeisti, yra nukentėjęs pareiškėjas.

Š.Skučas tikisi TS-LKD tarybos palankumo

Pats Š. Skučas penktadienį teigė esąs šokiruotas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Priežiūros komiteto sprendimo, tačiau sakė besitikįs, jog šiuo klausimu dar pasisakys partijos taryba, posėdžiausianti šeštadienį. Vis tik vykti pats į TS-LKD tarybą Š. Skučas teigia nesirengiąs, nes nėra kviestas.

„Šiek tiek šokiruotas esu ir man reikia apgalvoti, kas iš tikrųjų atsitiko ir ką reikia daryti. Nes apeliacijos galimybės tokios kaip ir nėra, bet dar yra 10 dienų įsigaliojimui, kol kas aš dar partinis. Kadangi šeštadienį Kaune yra partijos tarybos susirinkimas, manau, kad taryba turėtų sureaguoti ir neleisti atsitikti tokiems dalykams, nes vakar čia buvo labai mažos saujelės žmonių susirinkimas, nubalsuota nevieningai, buvo ir kitų nuomonių“, - DELFI aiškino Š. Skučas.

Politiko teigimu, galutinius sprendimus jis priiminės po partijos tarybos posėdžio. Jis aiškino sau nepalankią atmosferą jautęs jau pirmoje posėdžio dalyje, kai buvo išsakomi visų pusių argumentai.

„Visa ta atmosfera ten buvo tokia, kad didelis nusikaltėlis yra Š. Skučas, toks jau kaip ir gerasis veikėjas – V. Navickas. Tokia atmosfera vyravo, bet, kiek žinau, ne visi nariai balsavo vieningai, tuo metu, kol dar aš buvau posėdyje, nuomonės buvo išsakytos skirtingos“, - pasakojo Š. Skučas.

V.Navicko narystė tik sustabdyta, jo oponentai – pašalinti

DELFI primena, kad TS-LKD Priežiūros komitetas nusprendė už neetišką ir amoralų elgesį pašalinti iš partijos Vilniaus savivaldybės kontrolierių Š. Skučą bei partijos Senamiesčio skyriaus pirmininką Arūną Totoraitį.

Pirmasis tokios sankcijos susilaukė dėl to, kad įrašinėjo privatų pokalbį, kaip V. Navickas spaudė jį vilkinti kitoms partijoms naudingus sprendimus, antrasis – už amoralų elgesį, mat A. Totoraičio žmona Rasa Totoraitė ir jos motina balandį pateikė skundą policijai dėl smurto. Pats A. Totoraitis sako, kad iš partijos buvo pašalintas dėl to, jog bandė apginti Š. Skučą inicijuodamas V. Navicko politikos svarstymą skyrių sueigos konferencijoje.

Priežiūros komitetas taip pat sustabdė Vilniaus mero V. Navicko narystę partijoje, tačiau nepašalino jo iš konservatorių-krikdemų gretų, nors Vilniaus skyrių sueigos taryba buvo rekomendavusi šalinti V. Navicką iš partijos bei siūlė jam pačiam trauktis iš pareigų bei nedalyvauti konservatorių-krikdemų rinkimų į savivaldą sąraše.

Tokį sprendimą sueigos taryba buvo priėmusi dėl to, kad įrašytame privačiame pokalbyje Vilniaus meras su keiksmažodžiais spaudė partijos kolegą Š. Skučą vilkinti kitoms partijoms naudingus sprendimus, o naudingus konservatoriams priimti kuo skubiau.

S. Škučas yra sakęs, kad aštriausiai jo ir Vilniaus mero pozicijos susikirto dėl Vilniaus šilumos tinklų nuomos sutarties efektyvumo audito analizės. Joje išsakyta abejonių, kad kai kurie viešieji pirkimai galėjo vykti neskaidriai, o tai galėjo lemti šilumos kainos augimą.