Tokius duomenis atskleidė DELFI užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ rugpjūtį atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Mykolo Romerio universiteto docentas, politologas Vytautas Dumbliauskas teigia, kad nepasitikėjimas Vyriausybe ir nusivylimas jos darbais yra natūralus, nes respondentai daugelį veiksnių vertina per asmeninės sėkmės prizmę, o kalbos apie ekonomikos stabilizavimąsi ar IBM sprendimas įkurti Lietuvoje tyrimų centrą įtakos jų nuomonei nedaro.

Teigiamai Vyriausybę vertina tik 9,7 proc. žmonių

Viešosios nuomonės apklausa atskleidė, kad teigiamai dabartinės Vyriausybės veiklą rugpjūčio mėnesį vertino tik 0,8 proc. Lietuvos gyventojų, dar 8,9 proc. ministrų kabineto darbą įvertino greičiau teigiamai.

Tuo tarpu didžioji dauguma gyventojų apie A. Kubiliaus ministrų kabineto veiklą atsiliepia neigiamai arba greičiau neigiamai. Neigiamai kabineto darbą įvertino 46,4 proc. žmonių, greičiau neigiamai – 38,3 proc.

Dar 5,6 proc. gyventojų neturėjo nuomonės arba neatsakė į klausimą.

Birželio mėnesį teigiamai atsiliepiančiųjų apie Vyriausybės darbą buvo 0,2 proc., greičiau teigiamai – 8,6 proc.

Didžioji dauguma žmonių birželį, kaip ir rugpjūtį, A. Kubiliaus ir jo ministrų darbu buvo nepatenkinti: neigiamai jų veiklą įvertino 41,8 proc. žmonių, greičiau neigiamai – 41,6 proc., o dar 7,8 proc. gyventojų į klausimą neatsakė.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.) Rugpjūtis 2010 Birželis 2010
Teigiamai 0,8 0,2
Greičiau teigiamai 8,9 8,6
Greičiau neigiamai 38,3 41,6
Neigiamai 46,4 41,8
Nežino/ neatsakė 5,6 7,8
Iš viso: 100 100

Politologas: žmonės vertina per savo asmeninės gerovės prizmę

V. Dumbliauskas teigia, kad besitęsiantis neigiamas Vyriausybės veiklos vertinimas yra natūralus, mat dauguma gyventojų į ministrų kabineto veiklą žvelgia per savo asmeninę prizmę: jei jų gyvenimas gerėja, tuomet veikla vertinama teigiamai, jei negerėja – tuomet neigiamai.

„Žmonės jaučia, kad jokio lūžio neįvyko, Vyriausybė per vasarą nepasidarė kitokia, be to, artėja žiemos sezonas, vėl didės išlaidos, nesimato jokio pagerėjimo, nors ekspertai apie jį ir šneka“, - DELFI teigė V. Dumbliauskas, pabrėžęs, jog net ir ekspertai teigia, esą eilinis žmogus pagerėjimą pajus tik kokiais 2012 m.

„Paprastam žmogui faktas, kad padidėjo eksportas nieko nesako, jei jam šiuo metu blogai. Viskas atsimuša į asmeninį matavimą, žmonės matuoja savo empiriniais jutikliais – kiek uždirbo, ką valgė, kaip rengėsi. Tie dalykai jiems svarbesni“, - svarstė politologas.

Jis teigė manąs, jog Vyriausybės nepopuliarumą taip pat lemia ir blogas premjero A. Kubiliaus įvaizdis, prezidentės Dalios Grybauskaitės vieša kritika kai kuriems ministram: „D. Grybauskaitės žodis dabar yra svarus, ja pasitikima, tai jeigu ji sako, kad blogai dirba aplinkos ministras, tai žmonės suprantą tą tiesiogiai, priima kaip faktą, net nediskutuoja“.

„Apskritai niekas Vyriausybės veikloje nepasikeitė, ta vasara nieko negalėjo pakeist. Juk kad atsirado grybų ar uogų, tai nieko nepakeitė. Nedarbas didėjo, gyvenimas negerėjo“, - svarstė V. Dumbliauskas.

Tačiau mokslininkas sako, jog Vyriausybės bei valdančiųjų partijų nepopuliarumas neturėtų pakišti kojos konservatoriams-krikdemams savivaldybių tarybų rinkimuose, mat, pasak V. Dumbliausko, savivaldos rinkimuose dažniausiai lemia vietos tendencijos bei interesai.

Į premjerus tiktų net V. Uspaskichas

Būdami nepatenkinti Vyriausybės darbu, žmonės didelio palankumo nedemonstruoja ir ministrui pirmininkui A. Kubiliui – šiame poste jį nori regėti tik 3,7 proc. Lietuvos gyventojų.

Vietoje A. Kubiliaus, respondentai ministro pirmininko kėdėje teigė norį matyti Seimo pirmininkę, konservatorę Ireną Degutienę, o dalis žmonių nesikratytų ir Darbo partijos lyderio, teisinį imunitetą praradusio europarlamentaro V. Uspaskicho vadovavimo Vyriausybei.

Kad geriausiai premjerės pareigas atliktų I. Degutienė, mano 21,4 proc. apklaustų gyventojų, o už V. Uspaskicho kandidatūrą į premjerus pasisakė 12,2 proc. respondentų. V. Uspaskicho populiarumas nuo birželio mėnesio paūgėjo 4 proc., I. Degutienės – 1,2 proc.

Antroje vietoje geriausių galimų premjerų sąraše atsidūręs V. Uspaskichas iš šios vietos išstūmė ilgą laiką joje buvusį socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių, kuriam palankumą šįkart išsakė 10,9 proc. apklaustų žmonių.

Po A. Butkevičiaus geriausių galimų premjerų sąraše rikiuojasi ekonomistas, SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. Kad jis geriausiai tiktų eiti ministro pirmininko pareigas manė 5,6 proc. žmonių, 5,2 proc. į ministro pirmininko kėdę siūlė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderį, nušalintą prezidentą, europarlamentarą Rolandą Paksą.

Dar 4 proc. respondentų premjeru norėtų matyti buvusį Vilniaus merą ir eksparlamentarą Artūrą Zuoką, tiek pat žmonių į ministres pirmininkes siūlo socialdemokratų europarlamentarę Viliją Blinkevičiūtę. Kad į premjero pareigas labiausiai tiktų Liberalų sąjūdžio pirmininkas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, teigė 3,5 proc. apklaustų gyventojų, 3,1 proc. žmonių manė, jog šiame poste turi dirbti socialliberalas Artūras Paulauskas.

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.) TOP 10 Rugpjūtis 2010 Birželis 2010 pokytis
I.Degutienė 21,4 20,2 +1,2
V.Uspaskichas 12,2 8,2 +4,0
A.Butkevičius 10,9 11,5 -0,6
G.Nausėda 5,6 6,0 -0,4
R.Paksas 5,2 5,4 -0,2
V.Blinkevičiūtė 4,0 3,0 +1,0
A.Zuokas 4,0 2,2 +1,8
A.Kubilius 3,7 3,9 -0,2
E.Masiulis 3,5 3,7 -0,2
A.Paulauskas 3,1 1,2 +1,9
V.Mazuronis 3,1 3,9 -0,8
Z.Balčytis 1,9 2,6 -0,7
K.Starkevičius 1,8 0,8 +1,0
K.Glaveckas 0,5 2,4 -1,9
K.Prunskienė 1,3 0,4 +0,9

Rinkimuose triumfuotų socdemai ir Darbo partija

Viešosios nuomonės apklausa taip pat atskleidė, kad tuo atveju, jeigu Seimo rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, juose triumfuotų opozicinės partijos – socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.

Remiantis apklausos duomenimis, už socialdemokratus balsuotų 12,6 proc. apklaustų rinkėjų, „darbiečiams“ atitektų 11,2 proc. balsų, o „tvarkiečiai“ pelnytų 10,8 proc. žmonių simpatijų.

Dabartiniai valdantieji konservatoriai-krikdemai rinkimuose liktų ketvirti, už juos norą balsuoti pareiškė tik 6,4 proc. respondentų. Dar vienas valdančios koalicijos partneris Liberalų sąjūdis turėtų tenkintis penktąja vieta, mat už liberalus balsuotų 5,3 proc. rinkėjų.

Visos kitos politinės partijos neperžengtų Seimo rinkimų barjero, pagal kurį į parlamentą patenka tik tos politinės jėgos, kurios surenka ne mažiau nei 5 proc. į rinkimus atėjusių rinkėjų balsų.

Šio barjero neperžengtų dabartiniai valdantieji liberalcentristai (2,2 proc.), socialliberalai (2,7 proc.), valstiečiai liaudininkai (1,8 proc.).

Už prieš tai neminėtas partijas norą balsuoti pareiškė 6,2 proc. apklaustųjų, net 33 proc. gyventojų teigia išvis nenorį eiti balsuoti, dar 7,8 proc. respondentų nežinojo, kaip atsakyti. 

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.) Rugpjūtis 2010 Birželis  2010 pokytis
Socialdemokratų partiją 12,6 13,5 -0,9
Darbo partiją 11,2 12,5 -1,3
Partiją Tvarka ir teisingumas 10,8 10,3 +0,5
Tėvynės sąjungą – krikščionis demokratus 6,4 6,9 -0,5
Liberalų sąjūdį 5,3 6,5 -1,2
Naująją sąjungą (socialliberalus) 2,7 2,7 0
Liberalų ir centro sąjungą 2,2 1,9 +0,3
Valstiečių liaudininkų sąjungą 1,8 1,2 +0,6
Kitą partiją 6,2 3,4  
Nebalsuočiau 33,0 32,6  
Nežino/ neatsakė 7,8 8,5  
Iš viso 100 100  

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų rugpjūčio 28-rugsėjo 4 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 85 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklaustas 1001 respondentas. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.