"Aš tikrai negalėčiau skųstis publikos dėmesiu. Mūsų geriausias sezonas buvo XX sezonas. Ir XXI sezonas (buvo sėkmingas - BNS). XXII-ajame sezone, manau, kad pagal koncertų amplitudę, mes grosime daug skirtingos muzikos, stengsimės būti įdomūs įvairiai publikai bei vykdyti edukacinę programą, nes negalime vien tik tenkinti publikos skonio", - antradienį per spaudos konferenciją kalbėjo LVSO įkūrėjas, meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas G.Rinkevičius.

Anot jo, orkestro, kaip ir visų menininkų, gyvenimui įtakos turi kylantys mokesčiai ir mažinamos valstybės dotacijos.

"Savo įgyvendiname, tačiau įgyvendiname vis sunkiau ir sunkiau. Menininkai nenori apie tai šnekėti, bet visi turi žinoti, kad, kai kyla mokesčiai ir pjaunamos dotacijos - buvo 5 mln. litų, dabar liko 4 mln. litų - tada yra labai sudėtinga. Mažinti koncertų skaičių, kviesti nemokančius diriguoti dirigentus ar dainininkus, nemokančius dainuoti nenorime", - piktinosi orkestro vadovas.

Jis tvirtino suprantąs, kad ekonominė padėtis bloga, tačiau pabrėžė, kad trūksta ir platesnio mąstymo.

"Mes mąstome tik, kaip sutaupyti ir nieko nedaryti (...) Manau, kad Lietuvoje pavojingas periferinis, provincinis požiūris apie kultūrą, mes tokio kaip per pastaruosius dvejus metus, tokio tyčiojimosi iš kultūros nemačiau", - sakė G.Rinkevičius.

Šiuo metu G.Rinkevičius taip pat eina Novosibirsko akademinio simfoninio orkestro vyriausiojo dirigento ir meno vadovo pareigas ir, jo teigimu, Novisibirske jis jaučia pagarbą menininkui.

Orkestro pasirodymuose dalyvaujantys solistai Asmik Grigorian ir Edgaras Montvydas atskleidė, kad jų naujajame sezone laukia ir dideli darbai užsienyje. A.Grigorian sausio mėnesį pradės darbus Berlyne, tik iš to paties Berlyno grįžusio E.Montvydo - darbai Lione, Prancūzijoje.

"Tų darbų kasmet vis daugėja ir reikia atsirinkti, kur dainuoti, kada dainuoti, bet Lietuvai yra išskirtinis dėmesys. Mano darbai yra suplanuoti iki 2013 metų ir Lietuva tarp jų - taip pat. Tai nėra netektis Lietuvai, nes mes atsivežame bagažą, profesionalumo lygį. Atvažiuodamas nesitikiu finansinės naudos, tai mano, kaip solisto, padėka šaliai, kur aš įgijau išsimokslinimą", - kalbėjo E.Montvydas.

Sezono pradžioje LVSO ketina parodyti rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio operos "Eugenijus Oneginas" koncertinę versiją. Tai jau antrasis šio kompozitoriaus operos LVSO atlikimas - 2005-aisiais skambėjo Lietuvoje "Pikų damos" koncertinis atlikimas.

Iki sausio mėnesio LVSO ketina pakviesti į 29 renginius.

Spalio 22-ąją LVSO atidarys šiuolaikinės muzikos festivalį "Gaida".
Be to, planuojama atlikti J.Adamso simfoniją "Doctor atomic symphony". Kaune bei Šiauliuose ketinama parodyti "The Queen symhony", kurioje bus atliktos grupės "Queen" dainos.

Taip pat repetuojamas naujametinis koncertas "Symphonic Michael Jackson", kurioje skambės atlikėjo dainų simfoninės aranžuotės.

Taip pat į Kongresų rūmų sceną grįš operos "Svynis Todas", "Bohema". Aktyviai planuojami du arba trys teatralizuoti "bohemiečių" koncertai.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras įkurtas 1989 metais. Per praėjusį XXI koncertų sezoną LVSO čia parengė daugiau kaip 60 skirtingų renginių, kuriuose apsilankė 55 tūkst. sostinės gyventojų ir svečių.