Seimo specialioji komisija, svarstanti kaltinimų prezidentui Rolandui Paksui pagrįstumą, tarp kitų nagrinėja ir kaltinimą nesugebėjimu kontroliuoti savo patarėjų veiklos. Užfiksuotas ne vienas atvejis, kai šalies vadovo komandos atstovai peržengdavo savo kompetencijos ribas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos (EPK) pirmininko Algimanto Salamakino nuomone, savo kompetenciją viršijo ir prezidento patarėjas jaunimo, socialinio aktyvumo ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Gintaras Šurkus, įsitraukdamas į prieštaringai vertinamą pilietinį judėjimą "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą" bei tapdamas jo koordinacinės grupės nariu. "Patarėjai turi dirbti savo darbą, patarti prezidentui, o ne užsiimti politika ir prezidento gynimu. Tiek Šurkus, tiek kiti patarėjai gauna atlyginimą iš valstybės biudžeto, o valstybė pinigus jiems moka ne už tai, kad jie dalyvauja mitinguose", - vakar LŽ sakė Salamakinas.

Šurkus, kaip ir rašytojas Vytautas Petkevičius, režisierius Rimas Tuminas, Seimo nariai Rolandas Pavilionis, Julius Veselka bei dar keli asmenys, priklauso koordinacinei grupei, kviečiančiai piliečius dalyvauti pilietinio judėjimo "Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą" steigiamajame suvažiavime.

Vadinamąjį pilietinį judėjimą ir jo veiklą akivaizdžiai laimina ir Paksas. Sausio 16-ąją po susitikimo su prezidentu rašytojas Petkevičius neslėpė, kad su Paksu aptarė judėjimo tikslus ir uždavinius.

Salamakino teigimu, Konstitucijoje aiškiai nurodyta, kad prezidento institucija yra depolitizuota, o prezidentas vienodai lygus visiems. Dabartinė Prezidentūra, Salamakino manymu, "aiškiai" atstovauja vienai politinei jėgai.

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko Vytauto Andriulio manymu, Prezidentūros darbuotojų dalyvavimą panašiuose judėjimuose turėtų deramai įvertinti pats prezidentas. Pasak jo, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, koks yra Šurkus, gali užsiimti panašia veikla po darbo arba savaitgaliais.

Šurkus LŽ teigė judėjimo reikalais užsiimąs kaip Lietuvos pilietis, o ne kaip prezidento patarėjas. "Turiu savo gyvenimą ir gyvenu taip, kaip noriu. Kaip patarėjas kompetencijos ribų niekada neperžengiau, o kaip žmogaus mano ribų nesureguliuosite", kalbėjo prezidento patarėjas.