Laiške teigiama, jog Lietuvoje vykstantys politiniai procesai patvirtina, jog Europos Komisijos susirūpinimas dėl aukščiausių valdžios sluoksnių korupcijos tam tikrose šalyse kandidatėse į Europos Sąjungą (ES) yra pagrįstas, rašo dienraštis "Kauno diena".

Anot laiško autorių, KT, atimdamas pilietybę iš J.Borisovo, pavertė tyrimą politiniu procesu ir daug kartų pažeidė Konstituciją bei Lietuvos įstatymus. Taip pat primenama, kad J.Borisovą nutarta deportuoti iš Lietuvos.

"Lietuvoje gyvena jo šeima: žmona, sūnūs, nepilnametė duktė, senyvo amžiaus tėvai (visi jie yra Lietuvos piliečiai). Toks Migracijos departamento sprendimas šiurkščiai pažeidžia "Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją". J.Borisovo išvarymą iš šalies - žmogaus, kuris ne tik nepažeidė jokių valstybės įstatymų, bet ir turi akivaizdžių nuopelnų Lietuvai visuomenės demokratizacijos srityje, kitaip kaip politiniu susidorojimu nepavadinsi", - rašoma laiške.

Laiške taip pat tvirtinama, kad grupė Seimo narių ir korumpuotų aukščiausio rango pareigūnų bando nuversti demokratiškai išrinktą Lietuvos prezidentą Rolandą Paksą.

Prezidento spaudos tarnyba ketvirtadienį informavo, kad R.Paksas taip pat gavo šio laiško kopiją. "Valstybės vadovo nuomone, svarbiausi klausimai, susiję su piliečių teisių apsauga, turi būti efektyviai ir teisingai sprendžiami visų pirma pačioje Lietuvoje", - teigiama pranešime spaudai.

Anot pranešimo, prezidentas įsitikinęs, kad tiek demokratinė, tiek teisinė šalies sistemos yra stiprios ir šie klausimai bus išspręsti laikantis įstatymų ir teisingumo principų.

Anot laiško autorių, J.Borisovo persekiotojams nerūpi, kad daugiau kaip šimtas Lietuvos piliečių liks be darbo vietų, o Lietuvos biudžetas neteks daugiau kaip 1 mln. litų metinių mokestinių pajamų.

Laiško pabaigoje Europos Parlamento pirmininko Pato Coxo (Pato Kokso) prašoma į Lietuvą atsiųsti "nepriklausomų ekspertų ir teisininkų grupę, kurie ištirtų situaciją Lietuvoje ir suteiktų paramą atkuriant teisingumą ir demokratiją".

Europarlamento pirmininko sekretorius patvirtino, kad gavo šį laišką, tačiau komentuoti atsisakė.

J.Borisovą ginančiame laiške nurodoma, kad jį pasirašo 235 "Avia Baltikos" darbuotojai ir jų šeimų nariai. Tačiau laiške nėra nė vieno vardo ir pavardės, o tik asmenų parašai. Teisininkai aiškina, kad normali institucija, gavusi tokį laišką, turėtų parašyti atsakymą ir paprašyti pakartotinai atsiųsti kreipimąsi, bet su nurodytomis laiško autorių ar jų atstovo koordinatėmis.

"Avia Baltikos" vadovas dienraščiui teigė, kad šį laišką parašyti sumanė patys įmonės darbuotojai.

"Viskas, kas prieš mane organizuojama, daroma pažeidžiant įstatymus ir Konstituciją. Jeigu į tai atkreipsime dėmesį, manau, nugalės teisingumas. Mes daugiau nieko ir nenorime", - teigė J.Borisovas.

Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė, konstitucinės teisės specialistė Toma Birmontienė teigia, kad "kiekvienas žmogus turi teisę rašyti kam nori, kad ir pačiam popiežiui". "Tačiau šis laiškas neturės jokių teisinių pasekmių klausimui dėl pilietybės. Manau, kad juo galima siekti politinių tikslų", - mano teisininkė. Anot jos, ES ekspertams nekyla abejonių Lietuvos žmogaus teisių apsaugos sistema.

Laišką gavo ir KT, kurio pirmininkas Egidijus Kūris teigė dar nesusipažinęs su minėtu laišku. "Nenoriu nieko komentuoti. Priimtas Teismo sprendimas, ir daugiau nėra ką kalbėti. Byla išspręsta", - sakė jis.

Pernai balandį prezidentas R.Paksas išimties tvarka suteikė J.Borisovui Lietuvos pilietybę, kurios J.Borisovas buvo netekęs, kai 2002-siais gavo Rusijos pilietybę. KT pilietybės suteikimą įvertino kaip atlygį už paramą rinkimų kampanijai. Pilietybės suteikimas J.Borisovui yra vienas iš argumentų rengti Seime apkaltą prezidentui.

KT pripažinus R.Pakso dekretą neteisėtu, J.Borisovas Lietuvos pilietybės neteko ir turi būti išsiųstas iš Lietuvos. Verslininkas teismui apskundė sprendimą jį išsiųsti.