Valstybei priklausančiai Panemunės piliai, kurioje pagal panaudos sutartį šeimininkauja Vilniaus dailės akademija (VDA), iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skirta 7 mln. Lt.

„Už šias lėšas bus atliktas pirmasis darbų etapas – atnaujinta pietvakarinė pilies dalis. Darbai jau prasidėjo. Tikimės, kad pavyks gauti finansavimą ir antrajam etapui, kuris turėtų prasidėti nuo 2012 metų“, – DELFI sakė VDA rektoriaus pavaduotojas ūkio reikalams Virgilijus Kireilis.

Neseniai baigti valstybei priklausančio Jurbarko dvaro ofisinų atnaujinimo darbai, kurių vertė apie 5 mln. Lt.

Dešimtis milijonų litų kainuos jau prasidėjęs ir sparčiai vykstantis Kauno rajono savivaldybės prieglobstyje esančios Raudondvario pilies restauravimas.

Investicijų sulaukė net ir gera būkle pasižyminti Raudonės pilis – Jurbarko rajono savivaldybė pakeitė visus jos langus.

Tuo tarpu į kultūros paminklų sąrašą įtraukti Panemunės regioniniame parke esantys privatūs dvarai beviltiškai dreifuoja sąstingio liūne.

Įtaria piktavališkumu

Ypač apgailėtina padėtis šalia Seredžiaus esančiame didžiuliame Belvederio dvare, kuris turi respublikinės reikšmės architektūrinės ir urbanistinės vertybės statusą.

Unikalaus dvaro būklė kelia nerimą Kultūros paveldo departamentui. Pastatą apžiūrėjusi šios įstaigos vadovė Diana Varnaitė neslėpė nerimo: „Pastebimos tendencijos, kai pasiturintys dvarų, istorinių statinių savininkai tyčia juos laiko kiaurais stogais, išdaužytais langais, neprižiūrimomis ir visiems prieinamomis teritorijomis. Tokiu tyčiniu neveikimu siekiama, kad kultūros paveldo objektas sugriūtų ir nereikėtų jo restauruoti. Taip pat pastebimas savininkų slapstymasis, siekiant išvengti atsakomybės. Būtent tokioje situacijoje šiuo metu yra Belvederio dvaras“.

Tuo įsitikino ir DEFI žurnalistas. Dvaro aplinka ir vidus taip suniokoti, jog net ne specialistui akivaizdu, kad restauravimui, jei toks apskritai dar įmanomas, reikės dešimčių, o gal ir šimtų milijonų litų.

2005 metais Belvederio dvarą aukcione už 1,2 mln. Lt įsigijo asmuo, kuris tuo metu buvo neskelbiamas.

„Dvaro savininkas Stanislovas Lapeika pas mus kasmet apsilanko ir pamaitina pažadais. Tačiau pažadų daug, o realių darbų – nėra“, – neslėpė nusivylimo Jurbarko rajono savivaldybės vyriausioji architektė Gražina Gadliauskienė.

Dėl keblios situacijos Belvederio dvare nuogąstavo ir Jurbarko turizmo informacijos centro vadovė Vidmantė Marcinkevičienė: „Ekskursijų vadovų sudarytame populiariausių pažintinių maršrutų dešimtuke panemunės pilys atsidūrė pirmoje vietoje. Džiaugiamės, kad pilys dabar atnaujinamos. Tačiau reklamuodamos panemunių maršrutą apie Belvederio dvarą delikačiai nutylime“.

Kita savininkė Kanadoje

Belvederio dvaro savininkas S.Lapeika Jurbarko rajono savivaldybėje yra palikęs vizitinę kortelę, kurioje jis nurodomas kaip „Vadybos klinikos“ konsultantas. Tačiau paskambinus nurodytu telefono numeriu, pasigirsta pranešimas, jog telefonas užblokuotas.

Internete galima aptikti grandiozines Belvederio dvaro vizijas: neva rūmai taps vienu iš „Saulės šalies“ objektų, angelų muziejumi ir panašiai.

Dar vienas panemunės pilių ir dvarų komplekso skaudulys – medinis Veliuonos dvaras.

Jis paveldėjimo teise priklauso Kanadoje gyvenančiai Olgai Vakselytei.

„Ši garbaus amžiaus, inteligentiška ir protinga ponia nuolat pas mus apsilanko ir teiraujasi, kada savivaldybė imsis jos tėvo dvaro atnaujinimo darbų ir stebisi, kodėl savivaldybė jai nepadeda. Bet kaip mes galime padėti, jei tai yra privatus objektas?“, -- dvaro savininkės viltimis stebėjosi Jurbarko rajono savivaldybės vyriausioji architektė.