Tai ketvirtadienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas, įsiteisėjusia nutartimi konstatavęs, kad taikių susirinkimų laisvė nėra absoliuti, nors susirinkimų laisvę ir įtvirtina Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija bei Konstitucija.

Teisėjų kolegija paliko galioti Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo sprendimą, kuriuo buvo konstatuota, jog savivaldybės Renginių (susirinkimų) komisijos posėdžiuose buvo pateikta informacija, kad pareigūnai dėl renginių gausos Kovo 11-ąją neturės galimybių užtikrinti viešąją tvarką eitynių metu. Be to, buvo gauta operatyvinės informacijos, kad eitynių metu gali kilti neramumų.

Pasak teismo, savivaldybė pagrįstai atsižvelgė į visuomenės ir pačių eitynių organizatorių saugumą bei viešosios tvarkos užtikrinimo galimybę.

Žmogaus teisių gynėjai teigė norėję surengti taikias eitynes prieš rasizmą ir ksenofobiją, už toleranciją ir pakantumą. Į teismą savivaldybę padavusių organizacijų atstovai piktinosi, kad valstybės tarnautojai „demonstravo šališką, kryptingą ir diskriminacinį požiūrį“ į rengiamas taikias eitynes, be to, esą buvo pabrėžiama, jog organizatoriai atstovauja tik Lietuvos homoseksualams.

Kaip teigiama ŽTSI ir LGPC ieškinyje, Nepriklausomybės atkūrimo dieną buvo suplanuota rengti eitynes – patriotinę akciją, kurios tikslas – išreikšti paramą Konstitucinėms Lietuvos vertybėms – demokratijai, žmogaus teisėms, pakantumui.

Šiomis eitynėmis siekta paskatinti Lietuvos visuomenę išreikšti nepritarimą kraštutiniam nacionalizmui, neleisti Kovo 11-osios pasisavinti radikalams, mėginantiems įvesti tradiciją Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną paversti nacionalistų maršų diena.

Eitynės buvo numatytos nuo Arkikatedros Bazilikos iki Seimo rūmų.

Organizatoriai siekė, kad taikioje akcijoje dalyvautų visi taikūs Lietuvos gyventojai, kuriems svarbi demokratija, žmogaus orumas bei teisė gyventi saugioje ir tolerantiškoje aplinkoje. ŽTSI ir LGPC įsitikinę, kad patriotizmas ir Kovo 11-oji negali būti tapatinami su ksenofobija, nacionalizmu ir kitokiu nepakantumu.

„Mums buvo pasakyta, kad visuomenė mūsų nemėgsta“, - Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovė Dovilė Šakalienė teisme yra sakiusi, jog savivaldybės posėdyje buvo priekaištaujama, kad eitynes ketinanti organizacija atstovauja tik vienai visuomenės grupei – homoseksualams.