"Keičiame Civilinės saugos strategiją ir mažiname slėptuvių poreikį nuo dabartinių 900 iki būsimų 90. Tai daugiausia ekstremalių situacijų operacijų centrai, savivaldybių ekstremalių situacijų centrai - po vieną kiekvienoje", - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė R.Palaitis.
Anot jo, Lietuva - viena iš paskutinių Europos Sąjungos (ES) narių, numatanti slėptuves tik operacijoms atlikti, o ne visiems gyventojams paslėpti.

"Esame viena paskutiniųjų ES valstybių, kurios keičia strategiją nuo galimybės paslėpti visus gyventojus slėptuvėse prie tos koncepcijos, kad jei bus kažkokios ekstremalios situacijos lokalaus pobūdžio, būtų klausimas sprendžiamas gyventojų evakuacija ir jų apgyvendinimas tam pritaikytose patalpose. Slėptuvės būtų naudojamos tik operacijų centrams", - kalbėjo R.Palaitis.

Vyriausybė trečiadienį pasitarime pritarė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siūlymui įrengti dvi specialias slėptuves, kuriose karo ar kitos nelaimės atveju veiktų valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras. Šį klausimą ministrai dar svarstys per posėdį.

Viena iš slėptuvių atsiras Vilniaus Švitrigailos gatvėje, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) patalpose.

Kita, atsarginė, veiks bendrovei "Lietuvos energija" priklausančioje poilsiavietėje "Dubingiai", esančioje Molėtų rajone, ant Asvejos ežero kranto.

"Tai veikianti slėptuvė, labai gerai išsilaikiusi (...). Ši slėptuvė būtų kaip atsarginė, ir ten reikėtų minimalių investicijų, kad ji galėtų tokia būti", - teigė ministras.

R.Palaitis sako, kad Civilinės saugos plėtotės programoje slėptuvių modernizavimui per 7 metus būtų numatoma 8 mln. litų.

"Nesakoma, kad šiais metais bus kažkokios pinigų sumos. Bet kai Lietuvoje bus geresni laikai, tas slėptuves reikia atnaujinti, modernizuoti pagal dabartinius reikalavimus", - teigė ministras.
Anot anksčiau nutarimo projektą kritikavusio teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, vidaus reikalų ministras "truputėli ant žemės nuleido tuos reikalavimus, kurie iki šiol Lietuvoje egzistavo".

"Vietoje 900 slėptuvių, kurios buvo Lietuvoje pagal planus numatytos, liko tik 90 slėptuvių. Manau, kad kryptis yra tikrai logiška, teisinga ir gera. Ar reikalingos dar tos 90 slėptuvių, tikrai ne mano kompetencijoje yra komentuoti. Aš kaip ministras tik galiu pasakyti, kad nežinau to kelio į Teisingumo ministerijoje esančią slėptuvę, jeigu jinai tokia yra, bet vidaus reikalų ministras, manau, turi atsakymus į tuos klausimus", - sakė R.Šimašius.

"Dubingiuose" prieš daugelį metų įrengta slėptuvė, kurioje svarbūs pareigūnai būtų glaudęsi nelaimės Ignalinos atominėje elektrinėje atveju. Kaip ir visi kiti tokio tipo objektai, "Dubingių" slėptuvė buvo menkai naudojama.