Pagrindinis motyvas, dėl ko prokurorai paprašė nebenagrinėti bylos, yra Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis, kuria buvo leista rengti eitynes gegužės 8-ąją.

„Tokiu būdu ginčijamas aktas buvo įvykdytas, todėl išnyko ginčo dalykas. Kai ginčijamas aktas jau realizuotas ir išnyko ginčo dalykas, prašymo atsisakymas nepažeidžia ir negali pažeisti kieno nors teisių ar įstatymų saugomų interesų, neprieštarauja ir negali prieštarauti įstatymui ar viešajam interesui,“, - teigiama Generalinės prokuratūros rašte teismui.

Uždrausti eitynes siekė tuo metu laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas.

„Argumentas vienas – viešosios tvarkos užtikrinimas. (...) Tuo atveju, kai gresia pavojus žmonių sveikatai, visuomenės saugumui, toks leidimas turėtų būti neišduodamas“, - žurnalistams yra sakęs R. Petrauskas.

Jis aiškino, kad į teismą kreipėsi gavęs oficialią konfidencialią informaciją iš operatyvinių tarnybų. „Aš įžvelgiau, kad tai yra pagrindas kreiptis į teismą. (...) Labai norėčiau būti neteisus šiuo atveju“, - sakė jis.

Vis dėlto teismas buvo nusprendęs, kad prokurorai nepateikė svarių duomenų ar įrodymų, iš kurių būtų galima spręsti, jog valstybė nėra tinkamai pasirengusi įvykdyti savo pozityvių pareigų užtikrinti eitynių dalyvių apsaugą numatomo taikaus susirinkimo metu.