Atsiskaitymo tvarka ir terminai turėtų būti numatyti tarybų veiklos reglamentuose, už kurių pataisų ir papildymų rengimą atsakingų vietos politikų nuomonės dėl ataskaitų viešinimo išsiskiria.

Kauno savivaldybės Tarybos veiklos reglamento ir procedūrų komisijos pirmininkė, konservatorė Ramutė Prievelienė teigė abejojanti, ar sprendimas dėl ataskaitų viešinimo yra reikšmingas.

"Bet aš nežinau, ar čia toks labai jau svarbus dalykas yra viešinti, nežinau, kaip atrodys tarybos nariams. Mes priimsime bendrą sprendimą", - BNS sakė R.Prievelienė.

Jos teigimu, atsiskaitymą už kanceliarines išmokas numatančiai Vietos savivaldos įstatymo pataisai pritaręs Seimas "turėjo pagalvoti ir atitinkamai įvertinti miestų tarybų narių darbą ir pagalvoti, kaip su jais turėtų būti atsiskaitoma už jų sugaištą laiką, už įdėtą sveikatą, nervus ir kai kuriuos prarastus darbo įgūdžius".

"Vis dėlto, tai yra labai rimtas darbas, jeigu stengiesi dėl žmonių. Nes tai nėra politika. Savivaldybių tarybų narių darbas yra grynai ūkinė, praktinė veikla, o ne politika", - dėstė Kauno savivaldybės Tarybos veiklos reglamento ir procedūrų komisijos pirmininkė.

Priekaištų Seimui turėjo ir Klaipėdos savivaldybės tarybos narys Vidmantas Plečkaitis. Pasak jo, atsiskaitymą už kanceliarines išmokas numatanti Vietos savivaldos įstatymo pataisa nėra tinkamai parengta, o ataskaitų viešinimas pataisose nenumatytas.

"Apie tai nei įstatyme nieko nėra, čia jau spręs tarybos nariai patys. (...) Tokį siūlymą Seimas turėjo paruošti kaip reikia, o ne galvos skausmą", - teigė Nuolatinei komisijai reglamentui rengti ir koreguoti pirmininkaujantis liberalcentristas.

Tuo metu Vilniaus savivaldybės tarybos Veiklos reglamento redakcinei komisijai pirmininkaujantis Vidas Urbonavičius sakė, jog ataskaitos visuomenei turėtų būti prieinamos.

Druskininkų meras, Lietuvos savivaldybės asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas taip pat teigė ataskaitų viešinime "nieko blogo nematantis".

"Kiekviena savivaldybė apsispręs, bet nematau nieko blogo", - sakė socialdemokratams Druskininkų savivaldybės taryboje atstovaujantis R.Malinauskas.

Nuo spalio 1-osios įsigalios Vietos savivaldos įstatymo pataisos, numatančios, jog savivaldybių tarybų nariai už kanceliarinėms išlaidoms padengti skiriamą išmoką turės atsiskaityti.

Šios išmokos dydis ir atsiskaitymo tvarka turėtų būti nustatyta tarybos veiklos reglamente. Vilniuje tarybos nariai gauna 600 litų siekiančias kanceliarinėms išlaidoms padengti siekiančias išmokas, Kaune - maždaug 1,2 tūkst., Klaipėdoje - 700 litų.