"Kadangi yra poreikis - gyventojai savo noru greta gatvių pavadinimų lentelių valstybine kalba, patys kabina lenteles savo gimtąja kalba. Nejaugi neginsime savo gyventojų?", - pareiškė Vilniaus rajono merė Marija Rekst BNS atsiųstame pareiškime.

Lietuvos teismai yra paskelbę, kad gatvių pavadinimai Lietuvoje turi būti rašomi valstybine lietuvių kalba, bet iki kai kuriose Rytų Lietuvos vietovėse, kur gyvena daug lenkų, gatvių pavadinimai vis dar užrašyti dviem kalbomis.

Valstybės vadovai ne kartą yra sakę, kad teismų sprendimus būtina vykdyti.

Seimo narys konservatorius Gintaras Songaila trečiadienį viešai kreipėsi į teisingumo ministrą Remigijų Šimašių dėl teismų sprendimų nevykdymo Vilniaus rajono savivaldybėje.

Seimo narys BNS sakė R.Šimašiui priminęs dvikalbius užrašus ir rugpjūčio pabaigoje Vilniaus rajono savivaldybės tarybai skirtą 1000 litų baudą už teismo nutarties, kuria buvo sustabdyti bet kokie veiksmai, susiję su Vėriškių pradinės mokyklos reorganizavimu, nevykdymą.

Vilniaus rajono merė į tai atkirto, kad Seimo nario išplatintas pranešimas spaudai yra "eilinis melas, provokacija ir šmeižtas".
Politikė teigė, kad savivaldybė, atstovaudama gyventojų interesams, turi teisę ir pareigą užtikrinti mokinių ugdymą valstybine ir tautinių mažumų kalbomis.

"Klasių komplektavimo problema yra aktuali daugumai Lietuvos savivaldybių. Savivalda yra tiesiogiai renkama vietos gyventojų, todėl vadovaudamasi Vietos savivaldos įstatymu turi teisę pati priimti sprendimus dėl Savivaldybės pavaldumo švietimo įstaigų funkcionavimo", - sakė merė.