Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, kad į klausimą dėl K. Brazauskienės rentos ketinama atsakyti vėliau pasitarus su teisininkais.

„Ar mūsų tokių principų įgyvendinimas liečia jau anksčiau pateiktus konkrečius prašymus, tai svarstysime šiek tiek vėliau pasitardami ir su teisininkais“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio sakė premjeras.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas tvirtina, kad Vyriausybė šių dviejų klausimų nesieja.

„Mes nesiejame tų dalykų. Ponios Brazauskienės prašymo nagrinėjimas tikrai nebus siejamas su tuo, kada Seimas patvirtins taisykles taip, kaip siūlo Vyriausybė. Vyriausybės nutarimu siekiama didesnio socialinio teisingumo ir kad valstybė, prisiėmusi atsakomybę mokėti valstybinę pensiją ar rentą, ją mokėtų tiems asmenims, kuriems ji reikalinga kaip pagalba. Rentos paskyrimas ir mokėjimas yra šiek tiek skirtingi dalykai, netgi jeigu būtų paskirta renta, jos mokėjimas priklausytų nuo gaunamų pajamų, taigi einamųjų metų pajamos lemtų kitų metų išmoką“, – kalbėjo ministras.

Gaunantys nedaug pajamų rentą išsaugotų

Pagal Vyriausybės sumanymą, skiriant rentą turėtų būti įvertintos ne tik per paskutinius metus asmens gaunamas atlyginimas pagal darbo ar autorinę sutartį, bet ir pajamos iš dividendų, turto nuomos ir pan.

Vyriausybė palieka Seimui numatyti maksimalią pajamų ribą, kurias turint valstybinė pensija ar renta nebūtų mokama.

Taip pat planuojama, kad nedideles pajamas gaunantys asmenys ir toliau galėtų gauti rentą ar valstybinę pensiją. Tokia siūloma riba yra minimalus atlyginimas, kuris šiuo metu sudaro 800 Lt. Didėjant pajamoms, renta ar valstybinė pensija palaipsniui mažėtų.

D. Jankausko nuomone, didžiausios pajamos, kurias turint nebūtų mokama renta ar valstybinė pensija, galėtų būti dešimt kartų didesnės nei minimalus atlyginimas.

Šis siūlymas turės įtakos tik toms valstybinėms pensijoms ir rentoms, kurių skyrimas šiuo metu priklauso nuo draudžiamųjų pajamų: mokslininkų valstybinėms pensijoms, naujoms pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinėms pensijoms už nuopelnus, kurių įstatymu jau yra atsisakyta, signatarų, jų našlių ir našlaičių rentoms, Lietuvos prezidento valstybinei našlių rentai, sportininkų rentoms ir kompensacinėms išmokoms artistams.

DELFI primena, kad K. Brazauskienė rugpjūčio pradžioje kreipėsi į Prezidentūrą su prašymu skirti jai valstybinę našlių rentą. Tuo metu moteris neturėjo draudžiamųjų pajamų, tačiau tebebuvo viešbučio „Crowne Plaza Vilnius“ akcininkė.

Prezidento valstybinės našlių rentos dydis yra pusė prezidento valstybinės rentos dydžio – 6960 Lt.

Po A. M. Brazausko mirties jo našlei leista ir toliau gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse.

A. M. Brazauskas po sunkios ligos mirė birželio 26 d.