„Mažas pajamas turintiems žmonėms tai būtų palengvinimas, o turtingiems ir pagal pajamas galintiems gyventi be rentos ar valstybinės pensijos, be abejo, toks sprendimas būtų neypatingai naudingas. (...) Manome, kad dabartinė tvarka nėra socialiai teisinga neįvertinant visų gaunamų pajamų iš valdomo turto“, – po pirmadienio pasitarimo žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

Pagal Vyriausybės sumanymą, skiriant rentą turėtų būti įvertintos ne tik asmens gaunamas atlyginimas pagal darbo ar autorinę sutartį, bet ir pajamos iš dividendų, turto nuomos ir pan.

Vyriausybė ketina numatyti maksimalią pajamų ribą, kurias turint valstybinė pensija ar renta nebūtų mokama, tačiau kol kas nežinoma, kokia tai turėtų būti suma.

Taip pat planuojama, kad asmenys, per mėnesį gaunantys iki 800 Lt pajamų, ir toliau galėtų gauti rentą ar valstybinę pensiją. Didėjant pajamoms, renta ar valstybinė pensija palaipsniui mažėtų.

„Intervale tarp minimalios ir maksimalios ribos siūlysime numatyti koeficientą, kuris darytų įtaką skiriamos ir mokamos valstybinės pensijos arba rentos dydžiui“, – sakė ministras.

Šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje rengiamas nutarimo projektas dėl rentos skyrimo K. Brazauskienei.

„Nesiimu atsakyti, bet kokiu atveju naujos taisyklės galios naujai skiriamoms valstybinėms pensijoms ir rentoms. Tai jau yra teisininkų klausimas, aš pasakiau apie principus, dėl kurių šiandien yra sutarta. Nutarimo projekte, be abejo, bus atsakyta ir į tuos klausimus, kuriuos jūs keliate“, – paklaustas, ar šis sprendimas gali turėtų įtakos K. Brazauskienės rentos skyrimui, sakė jis.

Trečiadienį planuojamas priimti nutarimas turės įtakos tik toms valstybinėms pensijoms ir rentoms, kurių skyrimas šiuo metu priklauso nuo draudžiamųjų pajamų: mokslininkų valstybinėms pensijoms, naujoms pirmojo ir antrojo laipsnio valstybinėms pensijoms už nuopelnus, kurių įstatymu jau yra atsisakyta, signatarų, jų našlių ir našlaičių rentoms, Lietuvos prezidento valstybinė našlių rentai, sportininkų rentoms ir kompensacinėms išmokoms artistams.

Galutinį sprendimą dėl šio siūlymo turėtų priimti Seimas pakeisdamas keletą įstatymų. Juos dar turėtų pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

DELFI primena, kad K. Brazauskienė rugpjūčio pradžioje kreipėsi į Prezidentūrą su prašymu skirti jai valstybinę našlių rentą. Tuo metu moteris neturėjo draudžiamųjų pajamų, tačiau tebebuvo viešbučio „Crowne Plaza Vilnius“ akcininkė.

Prezidento valstybinės našlių rentos dydis yra pusė prezidento valstybinės rentos dydžio – 6960 Lt.

Po A. M. Brazausko mirties jo našlei leista ir toliau gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse.

A. M. Brazauskas po sunkios ligos mirė birželio 26 d.