Aleksote, Sąnašos gatvėje, gyvenanti moteris sako prieš 10 metų pastebėjusi, kad Jiesios srovė pamažu ardo šlaitą, todėl norėdama išsaugoti jo įkalnėje stovintį savo tėvų ręstą namą kreipėsi į valdininkus.

Tąkart leidimas patiems sutvarkyti Jiesios kraštovaizdžio draustinyje esančią teritoriją, pagal galiojančius įstatymus, išduotas nebuvo, o patys valdininkai į pagalbą gyventojams taip pat neskubėjo – namas daugiau nei prieš pusšimtį metų statytas be leidimų, todėl visų pirma siūlė jį įteisinti.

„Visus komunalinius mokesčius mokam, o kur benueisi – šito namo nėra. Po dviejų metų paskambino, kad rado mūsų bylą“, – pasakoja Irena Blauzdžiūnienė.

Šią vasarą siautusios liūtys ir škvalai šlaitą suardė visiškai – iki namo, kuriame gyvena ir jos neįgali motina, ir dukros, auginančios mažametį vaiką, šeima, neliko nė metro.

„Kad gyventi ten negalima, mes konstatavome ne vieną kartą, bet jie niekur nesutinka keltis“, – sako Vygandas Gudėnas, Kauno savivaldybės administracijos direktorius.

„Jūs nežinot, kokius siūlo barakus – nei langų, nei durų, grindys išpuvę, nėra kur kojos pastatyti“, – tvirtina I. Blauzdžiūnienė.

Jos teigimu, savivaldybėje pasiklydo ir beveik prieš mėnesį įteiktas prašymas išduoti leidimą medžius, toliau ardančius šlaitą, nupjauti.

„Mus informavo, kad tuos medžius nupjovus kaip tik būtų blogiau, kad gyvos šaknys kaip tik tvirtina šlaitą“, – sako Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė.

„Savivaldybė dabar savo ruožtu apklausia Aplinkos apsaugos departamentą dėl galimybės tuos medžius pašalinti ir, jeigu bus tokie leidimai išduoti, mes gyventojus informuosim arba važiuosim padėti“, – teigia V. Gudėnas.

Vaizdingose Jiesios pakrantėse irstantys šlaitai čia įsikūrusių žmonių gyvenimus ne pirmą kartą paverčia gyvenimu ant bedugnės krašto.

Prieš dvejus metus už Europos Sąjungos fondų pinigus sutvirtintas tik vienas šlaitas Karkazų rate prie Jiesios. Šie darbai kainavo beveik du milijonus litų.