Kaip pranešė šį titulą jau trečiąjį kartą skiriantis "Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę", iškilmingos nominantų pagerbimo ir 2003 metų Tolerancijos žmogaus inauguracijos iškilmės įvyks šeštadienį Kaune, Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje Auloje.

Kunigas V.Aliulis nominuotas Tolerancijos žmogaus titului už ilgametę ganytojišką veiklą, visuomeninį-organizacinį darbą bei publicistiką, lietuvių, lenkų, baltarusių dialogo skatinimą. Taip pat jis atliko tarpininkavimo misiją lenkų ir ukrainiečių katalikų susitaikymo paieškose, teigiama fondo pranešime spaudai.

Brolis A.Peškaitis nominuotas už publicisto darbą, atvirą savo nuomonės reiškimą per Lietuvos televiziją, pasisakymus, nukreiptus prieš ksenofobinius prietarus ir nepakantumą kitaminčiams.

Pranciškonų kunigas J.Sasnauskas įvertintas už tolerancijos dvasia persmelktą publicistinę veiklą radijuje ir spaudoje, atjautos ir pagalbos pavyzdį, organizacinį, pastoracinį darbą sostinės Bernardinų bažnyčioje.

Ekspertai nominavo ir du kandidatus iš žurnalistų luomo. A.Čekuolis gali tapti Tolerancijos žmogumi už pilietinio susitaikymo ir pilietinės tolerancijos skelbimą, kokybiškos, analitinės žurnalistikos mokymą ir paieškas, pilietinės visuomenės gynimą ir jos vertybių propagavimą.

Žurnalistą, politikos apžvalgininką Rimvydą Valatką fondo komisija nominavo už pasisakymą prieš antisemitizmo psichozę internete po Izraelio Kneseto pirmininko Reuveno Rivlino vizito bei aktyvią visuomenės ydų, netolerancijos, antidemokratinių tendencijų kritiką.

"Sugiharos fondas - diplomatai už gyvybę" įsikūrė 1999 metais Lietuvos ir Belgijos mokslo ir verslo žmonių iniciatyva. Fondo tikslas - įamžinti garsaus Japonijos diplomato Chiune Sugihara'os (Čijunės Sugiharos), atminimą. Diplomatas išgelbėjo tūkstančius mirties akivaizdoje atsidūrusius žydus, Antrojo pasaulinio karo metais išduodamas jiems tranzitines vizas.

Fondas siekia skleisti pilietinės visuomenės ir tolerancijos idėjas bei skatinti šalies piliečius nesitaikyti su ksenofobijos apraiškomis.

Tolerancijos žmogaus titulas skiriamas Lietuvos piliečiams, kurie savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojo prieš ksenofobijos, antisemitizmo, kitataučių, kitaminčių ar kitatikių persekiojimą, pasisakiusiems prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Tolerancijos žmogaus nominaciją skiria "Sugiharos fondo - diplomatai už gyvyb" valdyba, atsižvelgdama į visuomeninės nominacijos ekspertų komisijos siūlymus.

2001 metais Tolerancijos žmogaus titulą gavo Medininkų tragedijos liudininkas, reformatų kunigas Tomas Šernas už savo viešą pozicijos reiškimą spaudoje prieš Vytauto Šustausko antisemitinius pareiškimus.

2002 metais už pastangas gerinti lietuvių ir žydų santykius, litvakų kultūros paveldo tyrinėjimus, moralinio lietuvių - žydų dialogo paieškas ir skatinimus Tolerancijos žmogumi tituluota profesorė Irena Veisaitė.

Šiemet pagerbti bus visi nominantai, o laureatas gaus skulptoriaus Edmundo Frėjaus sukurtą atminimo medalį ir diplomą.