TS - konservatorių frakcijos posėdį pirmadienį atvykęs V. Junokas iš pradžių vengė konkrečiai atsakyti, kada bus viešai paskelbtos į vadinamąjį "sklypų skandalą" įsivėlusių Seimo narių pavardės. Pasak V. Junoko, tarp Seimo narių gali išaiškėti esą net keliolika tokių pažeidėjų.

Gavę V. Junoko pažadą šią savaitę informuoti TS frakciją apie STT tyrime minimus Seimo narius - konservatorius, jei tokių esama, šios frakcijos atstovai išreiškė įsitikinimą, jog jų pavardės nebus minimos tarp įtariamųjų.

Pirmadienį po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu V.Junokas teigė, kad Seimui ėmusis spręsti kokiu nors norminiu aktu, kad būtina paviešinti sąrašus su žemgrobiais parlamentarais, jie bus paviešinti. Vėliau V.Junokas patikslino, kad Seimas turi priimti politinį sprendimą, nes STT baiminasi galimų teisminių procesų, jei nepasitvirtintų įtarimai dėl galimo parlamentarų dalyvavimo žemės sklypų grobstyme.

Apie galimą kai kurių parlamentarų įsipainiojimą į žemės sklypų skandalą STT vadovas užsiminė dar vasarą, vos jam kilus.

Kiek anksčiau V.Junokas yra teigęs negalintis įvardinti Seimo narių pavardžių, vadovaudamasis nekaltumo prezumpcija ir siekdamas užkirsti kelią galimam nusikaltimo pėdsakų paslėpimui.

Konservatoriai ragino STT vadovą greičiau baigti tyrimą dėl žemės sklypų ir viešai paskelbti pažeidėjų sąrašą. Pasak jų, delsimas baigti šį tyrimą skatina visuomenės nepasitikėjimą valdžios institucijomis, atveria kelią populizmui ir, kaip teigė posėdyje dalyvavęs Liberalų ir centro sąjungos atstovas parlamentaras Algirdas Gricius, kenkia valstybei.

Konservatorių požiūriu, paskelbus, jog STT tiria apie 1 milijoną 200 tūkstančių žemės įsigijimo sandorių, žmonės gali nepagrįstai manyti, jog šis skaičius atspindi korupcijos tarp politikų ir valstybės tarnyboje mastą, nors iš tiesų taip nėra.

V. Junokas savo ruožtu nuogąstavo dėl bandymų politizuoti skandalo aplinkybių tyrimą ir pažymėjo, jog STT neatsako už tai, kas šia tema skelbiama žiniasklaidoje. Pasak jo, net juokaujama, kad "iki Seimo rinkimų STT turėtų nieko netirti", kad nebūtų pagrindo kaltinimams politizavimu.

Jis atmetė priekaištus dėl tyrimo vilkinimo ir pareiškė, jog STT daro viską, kas įmanoma. "Esame pajėgūs tiek, kiek esame pajėgūs", - tvirtino STT vadovas.

STT vadovas tikisi, kad visos bylos, susijusios su sklypų grobstymu, bus baigtos dar šiemet.