Kaip išsiaiškino parodoje dirbantys gidai iš Lietuvos, paviljono lankytojų patirti įspūdžiai, kasdien fiksuojami fotoaparatais ir vaizdo kameromis, keliauja ne tik į asmeninius archyvus. Panaršius internete, galima rasti daugybę kiniškų blogų, kuriuose lankytojai dalijasi savo įspūdžiais apie Lietuvą bei demonstruoja nuotraukas bei trumpus filmukus iš mūsų šalies paviljono.

„Lietuvoje populiarus „Youtube“ puslapis Kinijoje yra uždraustas, tačiau kinai turi analogiškus „Youku“ bei „Tudouwang“. Paieškos laukelyje įvedus žodžius „Lietuvos paviljonas Expo 2010“, galima rasti šimtus filmukų iš mūsų šalies paviljono. Daugelyje jų įamžinta krepšinio aikštelė ir paviljone esantis restoranas. Filmukų autoriai negali atsistebėti neįprastais lietuviškais valgiais, kepta duona, alumi bei baltaodžiais barmenais, meistriškai gaminančiais jiems nematytus kokteilius.

Susižavėjimą kinams kelia ir krepšinio pramoga paviljone – filmukuose apie krepšinio aikštelę gali girdėti aikčiojimą, susižavėjimo šūksnius bei pritariančius komentarus. Nepamiršti lieka ir paviljono gidai – jie įamžinti beveik kiekviename iš kinų mėgėjiškų filmukų“, - pasakojo gide dirbanti Vaiva Žvirblytė.

Anot jos, Kinijoje taip pat užblokuotos „Google“ paieškos sistemos atitikmenyje „Baidu“ galima rasti net patarimų planuojantiems apsilankyti Lietuvos paviljone. „Baidu“ teigiama, kad, palyginus su kitais parodos paviljonais, mūsų paviljonui itin svarbūs žmonių poreikiai ir patogumas: čia lankytojai gali patekti be eilės arba joje palaukus vos keletą minučių, o viduje kiekvienas gali vaikštinėti sau tinkamu greičiu ir paviljoną apžiūrėti pagal savo paties poreikius bei interesus.

Suaugę čia gali sustoti ir, kiek širdis geidžia, iš oro baliono krepšio grožėtis ant sienų rodomais Lietuvos vaizdais, mažieji lankytojai – pažaisti žaidimus, esančius informaciniuose kompiuteriuose arba išbandyti savo rankos taiklumą krepšinio aikštelėje.

„Vienas iš paviljono lankytojų savo bloge prisipažįsta Lietuvos paviljone pirmą kartą atradęs gintarą: „Esu girdėjęs, kad egzistavo šilko kelias, tačiau užsukęs į Lietuvos paviljoną, sužinojau, jog egzistavo ir gintaro kelias“, – rašo jis. Su blogo skaitytojais jis dalijasi gintarinių papuošalų nuotraukomis iš suvenyrų parduotuvės paviljone bei šio ypatingo akmens istorija. Jis teigia Lietuvos paviljone sužinojęs, kad iki šių dienų vaikštant Lietuvos paplūdimiais galima rasti gintaro gabalėlių, o didžioji dalis gintaro visame pasaulyje yra atkeliavusi iš Lietuvos“, - teigia Vaiva.

Kitas blogeris, apsilankęs Lietuvos paviljone, rašo, kad didžiausią įspūdį lankytojams vis tik palieka mėlynakiai gražuoliai ir gražuolės, šviežias alus bei gardi duona. Kaip ir dauguma, jis džiaugiasi galimybe paviljone nemokamai pamėtyti į krepšį bei priduria: „jei dar pavyksta prisikalbinti gražuolę lietuvaitę kartu žaisti krepšinį, kelionė į Lietuvos paviljoną tikrai nenueina veltui“.

Dar vienas internautas po apsilankymo Lietuvos paviljone Lietuvą pristato kaip turinčią pasaulinio lygio Lietuvos krepšinio komandą ir paaiškina, kodėl Lietuvos paviljoną puošia du milžiniški pripūsti „krepšiažmogiai“, o viduje lankytojai kviečiami pažaisti krepšinio. Esą tai yra svarbi lietuvių kasdienybės dalis.

Toliau jis pasakoja, jog Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje paprasti žmonės skraido oro balionais, kur požeminis vanduo yra geriamas, o vilniečių kvėpuojamas oras – vienas švariausių Europoje. Jis taip pat prisimena, jog Lietuvos pajūris – UNESCO paveldo dalis ir kad Lietuvoje yra vieta, turinti daugiausiai kryžių pasaulyje. Jis nepamiršta paminėti ir paviljone esančio restorano, kuriame galima pasivaišinti į bulves įvyniota mėsa, kurią lietuviai vadina cepelinais, bei paragauti geltono midaus gėrimo, kuris turi tūkstančio metų istoriją ir senovėje buvo aukštuomenės gėrimas.

Vykstančios diskusijos kiniškame internete turėtų paglostyti mūsų širdį. Mat pirmasis „tyrimas“, kuriuo buvo stengtasi išsiaiškinti, ką kinai žino apie Lietuvą, didelių vilčių neteikė.

„Ar Lietuva yra Kinijos provincija?Ar treneris Jonas Kazlauskas tikrai lietuvis – ne amerikietis? Ar jūsų šalyje daug arklių? Ar mes lankomės Sovietų Sąjungos paviljone? Ar tiesa, kad vidutinis lietuvio ūgis yra 2 metrai? Ar nebijote, kad jus užpuls Rusija? Ne? Tuomet kodėl įstojote į NATO? Kuriame žemyne yra Lietuva? Ar keliauti po Lietuvą yra saugu? Ar Lietuvos paviljone dirbantys gidai savo šalyje yra krepšinio garsenybės? Geriau gyventi dabar ar Sovietų Sąjungoje?“ - tokį netikėčiausių klausimų dešimtuką gidai sudarė per pirmąjį parodos mėnesį.

Daugiau naujienų apie parodą skaitykite „Expo2010“ bloge.

Nuotraukų albume – Lietuvos paviljono vaizdai.