Seimo nariai mano, kad kai kurie knygos autoriaus teiginiai ne tik žeidžia Sausio 13-osios kovotojų už laisvę garbę ir orumą, bet yra jų atminimą žeminantis šmeižtas.

"Knygos autorius teigia, esą Sausio 13-osios aukos žuvo nuo Lietuvos savanorių rankų. Bando sudaryti įspūdį, kad Laisvės gynėjai - ne Tautos didvyriai, o apkvailintos valstybės lyderių intrigų aukos", - generaliniam prokurorui rašo Tėvynės Sąjungos-konservatorių frakcijos nariai Andrius Kubilius, Rasa Juknevičienė ir Jurgis Razma.

Parlamentarai prašo Sausio 13-osios įvykius išsamiai tyrusią Generalinę prokuratūrą, esant pagrindui, patraukti knygos autorių baudžiamojon atsakomybėn.

"Esame papiktinti p.Vytauto Petkevičiaus knygoje "Durnių laivas" pateikiamais šmeižikiškais prasimanymais apie Lietuvos valstybingumui itin reikšmingus Sausio 13-osios įvykius. Šiame viešai paskleistame spaudinyje autorius šmeižia Lietuvos valstybės atkūrime dalyvavusius asmenis, paniekina mirusių Laisvės Gynėjų atminimą", - rašo parlamentarai.

Jų nuomone, knygoje skelbiami teiginiai atitinka Baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalyje (šmeižimas spaudinyje) bei 313 straipsnio 2 dalyje (viešas melagingų prasimanymų apie mirusį paskelbimas, galintis pakirsti pagarbą jo atminimui) numatytų nusikalstamų veikų sudėtis.

Per sovietų armijos, KGB ir kompartijos organizuotą mėginimą 1991 metų sausio 13 dieną ginklu nuversti nepriklausomybę atkūrusią teisėtą Lietuvos valdžią žuvo 14 beginklių laisvės gynėjų ir šimtai buvo sužeisti.