Jis pabrėžė, kad incidentas, kai Baltarusijoje buvo sulaikytas Laimonas Bankauskas, gali apsunkinti susitarimo tarp Lietuvos ir Baltarusijos pasirašymą. Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pritarė susitarimo tarp Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybių dėl supaprastintos abiejų valstybių pasienio gyventojų kelionių tvarkos projektui.

Bet tokio pobūdžio susitarimas tarp Lietuvos ir Baltarusijos iki šiol nepasirašytas. Lietuva atliko visas būtinas procedūras, kad dar 2009 m. rugsėjį būtų pasirašytas susitarimas dėl supaprastinto pasienio judėjimo su Baltarusija, tačiau Baltarusija papašė atidėti pasirašymą.

Manyta, kad nuo 2010 m. vidurio Baltarusijos ir Lietuvos piliečiai, gyvenantys 50 km atstumu nuo sienos, galės per ją vykti su leidimais, kurie kainuos 20 eurų ir galios penkerius metus. Tikėtasi, kad dokumentas bus pasirašytas 2009 m. rugsėjo 16 d., kai A. Lukašenka lankėsi Lietuvoje.

Tačiau prieš kelias valandas iki vizito Baltarusijos pusė pranešė, kad nėra pasirengusi pasirašyti susitarimo. Pernai rugsėjį Lietuvos ir Baltarusijos premjerai Vilniuje pareiškė žurnalistams, kad supaprastinto vykimo per sieną klausimas bus išspręstas artimiausiu metu.