Be to, amerikiečiai įsitikinę, kad buvo apgauta ir Lietuvos Vyriausybė, sutikusi paremti renginio organizatorius.

Praėjusį savaitgalį pasibaigęs grožio konkursas „Misis Visata 2010: pasaulio moterys prieš smurtą ir prekybą žmonėmis“ vėl kursto naujas aistras – visuomenei pasipiktinus dėl renginio organizatoriams iš Vyriausybės rezervo skirtų 63 tūkst. Lt, paaiškėjo, kad renginio išvakarėse Niujorke registruota kompanija Vilniaus apygardos teismui įteikė ieškinį dėl neteisėto žymens „Mrs Universe 2010“ („Misis Visata 2010“) naudojimo.

Pasak „Miss Universe L.P., LLLP“ atstovaujančio advokato Eriko Saukalo, Lietuvoje konkursą rengusi bendrovė neturėjo teisės į žymenį „Mrs Universe“, nes jį užregistravusi Niujorko bendrovė šį vardą yra išsipirkusi visame pasaulyje.

Šios kompanijos savininkas yra JAV milijardierius D. Trumpas ir bendrovė „National Broadcasting Co. Inc“, kurios be konkurso „Mis Visata“ taip pat rengia „Mis JAV“ ir „Mis JAV paauglė“.
Donaldas Trumpas

„Mūsų pozicija yra labai paprasta – neteisėtai buvo panaudotas vardas, nes visos teisės priklauso JAV kompanijai“, – DELFI sakė E. Saukalas. Pasak jo, kadangi su grožio konkursais susijęs prekės ženklas yra apsaugotas įstatymais, jo negali naudoti kiti rengėjai, išskyrus tuos, kurie išsiperka „Miss Universe L.P., LLLP“ licenciją.

E. Saukalo teigimu, grožio konkursą Lietuvoje surengusi bendrovė siekė suklaidinti visuomenę, nes kaip tik tuo metu Las Vegase įvyko grožio konkursas „Miss Universe“ („Mis Visata“). Jį pirmadienį laimėjo meksikietė Jimena Navarrete.

Praėjusią savaitę teismui įteikę ieškinį Lietuvos teisininkai prašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir renginio organizatoriams uždrausti naudoti įstatymais apsaugotą vardą, tačiau prašymą Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo jau konkursui pasibaigus. Pirmadienį teismas paskelbė, kad nėra pagrindo taikyti laikinąsias apsaugos priemones.

Pasak E. Saugalo, nors jau konkursas yra pasibaigęs, tačiau gali būti, kad teismo nutartis bus skundžiama apeliacine tvarka – lig šiol internete veikia speciali renginio svetainė, galimai klaidinanti žmones.

JAV kompanijai atstovaujančio teisininko teigimu, Vilniaus apygardos teismo ne tik prašoma pripažinti neteisėtą žymens naudojimą, bet ir atlyginti patirtus nuostolius. Kokie jie, D. Trumpo kompanija kol kas nenurodė, tačiau vien licencinis mokestis naudoti „Universe“ („Visata“) vardą yra vertinamas, neoficialiais duomenimis, ne mažiau kaip keliais šimtais tūkstančių JAV dolerių.

„Manau, kad bus atsižvelgta ir į prekės ženklo reputacijai padarytą žalą“, – pabrėžė E. Saukalas, neslėpęs, jog ieškinio suma bus nurodyta, kai amerikiečiai peržiūrės konkurso finalo vaizdo įrašą. Beje, konkursą praėjusį sekmadienį transliavo televizija TV3, kurią JAV kompanijai atstovaujantys advokatai buvo informavę apie neteisėtą žymens naudojimą.

E. Saukalas pabrėžė, kad JAV kompanija apie neteisėtą žymens vardą ketina informuoti ir grožio konkursą parėmusią Lietuvos vyriausybę.

„Jie buvo vieni iš rėmėjų, mes darome prielaidą, kad konkurso organizatorių teiginiai apie kovą su prekyba žmonėmis tegalėjo būti tik akių dūmimas“, – sakė teisininkas.

Konkurso organizatorė: turiu visus reikalingus leidimus

Tuo tarpu grožio konkursą organizavusi viešosios įstaigos „Pramogų akademija“ vadovė Evelina Gruzdienė teigia, kad ji turi visus konkurso rengimui reikalingus leidimus, kuriuos frančizės pagrindu jai išdavė Bulgarijoje registruota bendrovė.

„Šis konkursas buvo organizuojamas ne pirmus metus ir iki šiol niekam neužkliuvo, todėl manau, kad visus reikalus tegul sprendžia teismas“, – DELFI sakė E. Gruzdienė.

Pasak jos, „Universe“ („Visata“) yra bendrinis žodis, todėl esą JAV bendrovės reikalavimai yra nepagrįsti.

„Kai tik mes pareiškėme, kad grožio konkursu siekiame kovoti prieš prekybą žmonėmis, iš karto gavome reakciją, – sakė E. Gruzdienė. – Mes žinome, kad šiuose reikaluose sukasi labai dideli pinigai, todėl galime daryti prielaidą, kad savo renginiu užkliuvome“.

Grožio konkurso organizatorė sakė, kad apie teisme pareikštą ieškinį ji sužinojusi prieš pat „Misis Visata“ finalą. Jame buvo paskelbta, kad konkursą laimėjo suomė Jennika Margareetta Hannusaari.