Pirmadienį VAAT patenkino buvusio sostinės valdininko Algimanto Žeimio skundą, kuriuo jis prašė panaikinti sprendimus, užkirtusius jam kelią pretenduoti į Švenčionėlių miesto seniūnus.

A.Žeimiui tapti seniūnu kliudė Valstybės tarnybos departamento (VTD) naujai įrašytas reikalavimas mokėti anglų kalbą pradedančiojo lygiu, BNS sakė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Nuo 2004 metų A.Žeimys dirbo poskyrio vedėju Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Kultūros ir ugdymo departamente, kol 2009-aisiais buvo atleistas iš valstybės tarnybos dėl etatų mažinimo.
Vėliau pagal jo paties prašymą VTD įtraukė buvusį valdininką į valstybės tarnautojų rezervą. "Tai reiškia, kad kai atsiranda tarnautojo vieta, turi pasiūlyti pirmiausia tiems, kurie yra rezerve", - paaiškino S.Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pernai sausio 13-ąją VTD paskelbė organizuojantis konkursą į Švenčionėlių miesto seniūno pareigas. Tarp reikalavimų pretendentams buvo įrašyta ir sąlyga mokėti anglų kalbą pradedančiojo lygiu, nors iki tol esą tokio reikalavimo nebūdavo.

A.Žeimys, kuriam tai sukliudė pretenduoti į šias pareigas, apskundė VTD sprendimą skelbti konkursą su tokiu reikalavimu teismui. Be to, buvęs valdininkas paprašė VAAT panaikinti VTD sprendimą atsisakyti siūlyti jam Švenčionėlių miesto seniūno pareigas ir įpareigoti departamentą šias pareigas jam pasiūlyti.

Jis teismui įrodinėjo mokantis lenkų ir rusų kalbas, paplitusias Švenčionėliuose, ir tikino, kad miesto vadovo kėdėje galima išsiversti ir be anglų kalbos.

"A.Žeimys, kreipdamasis į teismą, grindė savo skundą tuo, kad tas reikalavimas nepagrįstas ir konstituciškai nepateisinamas, nes Švenčionėliuose nėra būtinas anglų kalbos mokėjimas. Jis aiškina, kad moka vokiečių, lenkų, rusų kalbas, kas tam krašte reikalinga. Anglų kalba, jis mano, kad specialiai dėl to padaryta, kad jis nepraeitų, praeitų kažkas kitas į tą vietą", - sakė S.Jacinevičienė-Baltaduonė.

Buvusiam sostinės valdininkui pavyko įtikinti teismą - VAAT pirmadienį panaikino VTD sprendimą skelbti konkursą į Švenčionėlių seniūno pareigas, sprendimą atsisakyti siūlyti A.Žeimiui šias pareigas, ir įpareigojo šias pareigas jam pasiūlyti.

"Įvertinęs byloje surinktus įrodymus, teismas mano, kad departamento atsisakymas siūlyti A.Žeimiui šias pareigas tuo pagrindu, kad pareiškėjas nemoka anglų kalbos A1 lygiu (...), nepagrįstas ir neteisėtas, todėl yra naikintinas", - teigė VAAT atstovė.