Į Iraką J.Kronkaitis skrido per Daniją ir Kuveitą.

Tai jau antrasis Lietuvos kariuomenės vado vizitas į Persijos įlankos regioną, kuriame nuo pernai pavasario tarnauja lietuviai - jie dalyvauja JAV vadovaujamoje koalicijos partnerių karinėje operacijoje "Irako laisvė".

Šiuo metu maždaug 50 karių būrys iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo bataliono tarnauja netoli Basros miesto, Danijos bataliono sudėtyje, britų sektoriuje, dar maždaug tiek pat Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotajame pėstininkų bataliono karių tarnauja Lenkijos atsakomybės sektoriuje prie Al Hilos.

Viešnagės metu J.Kronkaitis aplankė Danijos bataliono sudėtyje tarnaujančius karius, susitiko su Didžiosios Britanijos karine vadovybe Basroje, su kuria aptarė tolimesnio karinio bendradarbiavimo planus stabilizuojant padėtį Irake, susipažino su koalicijos partnerių ateities tikslais.

Pasak pranešimo spaudai, K.Kronkaitį taip pat domino Irako vidaus politikos, ekonomikos bei vietinių gyventojų pasitikėjimo užsienio šalių kariais pasikeitimai, kurie tiesiogiai lemia misijoje tarnaujančių karių saugumą.

Apibendrindamas vizitą, J.Kronkaitis sakė, jog palyginti su pernai vasarą per pirmąją viešnagę matytais vaizdais, padėtis Irake labai pagerėjusi. Vietiniai gyventojai gana gerai sutaria su koalicijos kariais, jie jau atpažįsta skirtingų šalių vėliavas ir atskirai vertina jų karius.

Pasak pranešimo spaudai, Lietuvos kariai yra gerbiami, kadangi labai profesionaliai ir gerai atlieka savo pareigas. Jie saugo Basros mieste įsikūrusios Civilių ir kariškių bendradarbiavimo būstinės pastatą, naftos gamyklą, patruliuoja viename iš pagrindinių tame regione kelių.

Jiems Lietuvos kariuomenės vadas lauktuvių nuvežė lietuviškos duonos ir skilandžio.

Į Lietuvą J.Kronkaitis ir jį lydėjęs Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo bataliono vadas majoras Vilimas Šatas grįš ketvirtadienį.