Valdininkų abejingumas ir valstybinėse struktūrose klestinti biurokratija vaikus auginančiai ir dirbančiai vertėjai ne naujiena. Tačiau bandymas paskaičiuoti, ar pagausėjusiai šeimai priklausytų vaiko pinigai, skiriami, kai šeimos nariui per mėnesį tenka mažiau nei 525 litų, tik padidino jos nusivylimą „išverstaskūre konservatorių paramos šeimai politika“.

Indėlių palūkanas skaičiuoja, paskolų – ignoruoja

Pasak vilnietės, į šeimos pajamas įtraukiamos net palūkanos už indėlius banke, tačiau visiškai neatsižvelgiama į tai, kiek palūkanų tam pačiam bakui šeima moka ir dar 30 metų mokės už būsto paskolą.

4 asmenų šeimai neturėti pasidėjus juodai dienai būtų neapdairu, tačiau moteriai buvo nesuvokiama, kad tie keli procentai, gaunami iš santaupų, gali paneigti šeimos galimybę gauti finansinę valstybės pagalbą, jei jos šiuo metu reikia.

„Jie suskaičiuoja absoliučiai viską – net mokesčių permoką, kuri buvo grąžinta už būsto palūkanas, mokslą, draudimą. Be to apie tai iš Mokesčių inspekcijos valdininkams privalai pristatyti popierinę pažymą, nesvarbu, kad pajamos buvo deklaruotos elektroniniu būdu“, – stebėjosi mama.

Atsisakė pinigų

„Kad galėtų suskaičiuoti, kiek pinigų tenka kiekvienam šeimos nariui, vilnietė socialinės rūpybos centre gavo A4 formato lapą, kuriame smulkiu šriftu surašyta, kas įeina į šeimos pajamas, „pradedant nuo kažkada parduotų burokėlių iki draugei iš kaimo išnuomoto buto“.

„Suskaičiuoja absoliučiai viską, bet niekas nepasidomi, kokias tu patiri išlaidas dėl ilgalaikių finansinių įsipareigojimų bankams“, – atkreipė dėmesį DELFI pašnekovė.

Pagal bankininkų logiką, paskola gali sudaryti ne mažiau kaip 40 proc. mėnesio pajamų, kad 60 proc. liktų pragyventi, tačiau, pasak Juditos, socialinė rūpyba į tai visiškai neatsižvelgia.

„Man šis dalykas labai užkliuvo, nes tai nėra sąžininga, – kalbėjo 4 kūdikio susilaukusi vertėja. – Jei žiūrima į absoliučiai visas šeimai tenkančias pajamas, tarp kurių yra savaime suprantamos, tokios, kaip grąžinta mokesčių permoka, turi būti atsižvelgta ir į ilgalaikius įsipareigojimus bankams, kurie nori nenori mažina per mėnesį šeimai tenkančių pinigų kiekį“.

Sužinojusi, kad į šeimos pajamas įtraukiama minėta mokesčių permoka, moteris suprato, kad tie vaiko pinigai jiems „gyvenime nepriklausys, o jei net ir gautų šimtą ar du šimtus litų per mėnesį, daugiau prarastų bandydama tuos visus popierius, kurių reikalaujama, surinkti“.

„Kadangi mano atlyginimas autorinis, neduok Dieve, kurį mėnesį uždirbčiau tiek, kad viršytume reikalaujamą minimumą. Taigi, pasvarstę nutarėme, kad mums paprasčiau iš viso tų vaiko pinigų neimti“, – pridūrė Judita.

Palengvintų kruopų-bulvių dietą

Vaiko pinigai, moters žodžiais, juokingi, siekia 52 litus per mėnesį vienam vaikui. Tačiau yra nemažai šeimų, kurioms, susimokėjus paskolas, komunalinius mokesčius, už brangstantį maistą, ir tie 100 ar 200 litų būtų nemenka paspirtis, švelninanti kruopų-bulvių dietą.

„Darbo grupė, kuri rengė vaiko pinigų išmokėjimo schemą, arba nemąsto, nes neatsižvelgia į pačią elementariausią realybę, arba sąmoningai sugalvojo suskaičiuoti absoliučiai viską, ką gauni, tačiau prikišamai nežiūrėti, kiek esi priverstas išleisti. Aš galvoju, kad tai nesąžininga schema ir turi būti kuo greičiau koreguojama“, – įsitikinusi 4 vaikų mama.

Jei valstybė galvoja, kad pakoregavusi vaiko pinigų skaičiavimo tvarką nepajėgs įvykdyti prisiimtų įsipareigojimų šeimai, Juditos nuomone, turėtų labai aiškiai, neimituodama rūpesčio pasakyti: atleiskite, galim padėti tik tiems, kurie jau visai nieko neturi, o tie, kurie dar pavelka paskolas ir pajėgia susimokėti komunalinius mokesčius – mokėkite toliau.

„Tačiau tada neturėtų būti tikimasi, kad kapstytis paliktos šeimos trykš optimizmu ir meile savo valstybei. Taip nei emigraciją sustabdysi, nei rūpestį žmogumi parodysi. Kai tau kiekviename žingsnyje deklaruojama, kad esi našta, vagis ar veltėdis, natūralu, jog bėgi ten, kur su tavimi taip nesielgiama“, – sakė ne pirmą kartą apie išvykimą svetur užsimenanti vertėja.

R. J. Dagys: turėtume būti dosnesni

Rimantas Dagys
Buvusio darbo ir socialinės apsaugos ministro, Seimo nario Rimanto Jono Dagio teigimu, šioje situacijoje reikėtų kalbėti ne apie tai, kad į šeimos pajamas nereikia įtraukti banko indėlių palūkanų, o apie apgalvotą paramos jaunai šeimai stiprinimą, kuris neiškreiptų mokestinės sistemos.

„Bankų palūkanos – šeimos rizika. Čia tu jau žaidi savo pajamomis. Tu gali ir neimti tos paskolos, tada viskas atsistoja į savo vietą. Aišku, jei valstybė turėtų daugiau galimybių subsidijuoti šeimoms paskolų mokėjimą, tada būtų galima ir šioje srityje kažką keisti, tačiau, kiek matau, pinigų biudžete tam nėra ir nelabai būtų galima jų surasti“, – pripažino konservatorius.

R. J. Dagys priminė, jog Mokesčių inspekcija visada bankų palūkanas traktavo kaip pajamas ir šioje srityje, jo nuomone, negali būti ir nė vienai gyventojų grupei nėra taikomos jokios išimtys.

„Geriausia būtų daryti ne kokias nors mokestines lengvatas, o taikyti valstybės subsidijas būsto paskolas pasiėmusioms jaunoms šeimoms. Aš ne vieną kartą esu sakęs, kad motinystės srityje mes turime didinti paramą, tačiau pinigai iš dangaus nekrenta. Jų yra tiek, kiek mes visi iš savo mokesčių sutinkame mokėti, bet, žiūrint į savo valstybės ateitį, aš agituočiau, kad šitoje srityje mes visi būtume dosnesni. Tik kol kas tuo klausimu neturiu didelio palaikymo, esu mažumoje“, – apgailestavo vienas iš Šeimos koncepcijos kūrėjų, Tėvynės sąjungos narys R. J. Dagys.

Rūpestis šeima – tik deklaracija

Juditos nuomone, valdančiųjų rūpestis šeima – tik deklaracija. „Dabar nuo vaikų skaičiaus taikomi neapmokestinami minimumai yra tokie „mizerni“, kad turinčių 1 ir 3 vaikus atlyginimas skiriasi nepilnu šimtu litų. Tai ne esminė pagalba, o bandymas parodyti, kad kažkas neva daroma, tačiau nuo to daug vaikų auginantiems žmonėms jokios naudos“, – sakė moteris.

4 vaikų mama pasipiktinusi tuo, ką šneka konservatoriai ir jau antruose rinkimuose už juos nebalsuoja, nors anksčiau manė, kad tai tai jėga, kurią sveiko proto žmogus turėtų palaikyti.

„Dabar matau, kad labai žiauriai klydau, nes konservatorių vykdoma šeimos politika yra tokia išverstaskūrė, kad išverstakūriškiau tikriausiai nebeįmanoma. Pateiksiu paprastą pavyzdį. Kai gimė vaikas, turėjau eiti jį užregistruoti į savivaldybę. Prie ankstesnės valdžios prie visų specialistų langelių buvo priklijuotas lipdukas su moterimi ir vaiku pilve, reiškiantis, kad nėščiosios ir tėvai su vaikais priimami be eilės. Tačiau kai į valdžią atėjo konservatoriai, neliko nė vieno lipduko ir niekam nebeįdomu, kad mano vaikas žviegia – turiu sulaukti savo eilės ir niekas nepasirūpina pakviesti anksčiau ar pasidomėti, kaip ilgai laukiu“, – pastebi moteris.

Komerciniame banke, jei konsultantės mato, kad žmogus su vaiku, pakviečia jį be eilės. „Vilniaus savivaldybėje tokio gėrio nebeliko. Ir man tai asmeniškai yra pats geriausias įrodymas, kad valdantiesiems nusispjauti ant šeimos“, – konstatavo vilnietė.