Net ir gavęs Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raginimą A.Gelūnas artimiausiomis dienomis negalės to padaryti, nes dar vakar drauge su Tautos prisikėlimo partijos (TPP) atstovais parlamentarais Arūnu Valinsku ir Dainiumi Budriu išvyko į Azerbaidžaną.

Naujasis kultūros ministras iki šiol nėra pateikęs VTEK privačių interesų deklaracijos, nors tai padaryti turėjo per mėnesį, kai gavo vadovo portfelį. Laikytis Konstitucijos ir įstatymų A.Gelūnas iškilmingai prisiekė per Seimo posėdį liepos 2-ąją.

Pildyti deklaracijų neskuba ir ministro bendražygiai - viceministrai Deividas Staponkus ir Nijolė Laužikienė. Jie pradėjo dirbti liepos 9-ąją. Tiesa, VTEK tinklalapyje yra dvejų metų senumo N.Laužikienės, tuomet Klaipėdos savivaldybėje ėjusios departamento direktorės pareigas, deklaracija. Tapusi viceministre politikė privalėjo pildyti naują deklaraciją ir pranešti apie pasikeitusį darbdavį bei kitus dalykus.

Itin lakoniška buvo ankstesnio Kultūros ministerijos vadovo Remigijaus Vilkaičio deklaracija. Joje ministras tenurodė savo žmonos darbovietę ir pareigas.

Kaip sakė VTEK Deklaracijų tvarkymo, personalo ir ūkio skyriaus vadovas Aleksandras Zinovičius, į valstybės tarnybą iš kitų sričių ateinantys žmonės ne visada suvokia, jog tampa viešais asmenimis, todėl jų privatūs interesai turi būti žinomi visuomenei. "Tai leidžia sekti, kad nebūtų pažeidžiamas viešasis interesas. Tam ir yra įstatymas bei prevencinė priemonė - deklaravimas", - aiškino A.Zinovičius.