Tiksliausiai apie besiformuojančias gamtos stichijas orų specialistai gali informuoti likus kelioms valandoms iki jų pradžios.

Penktadienį sinoptikai prognozuoja 32 laipsnių karštį, o šeštadienį oro temperatūra gali pakilti dar labiau. Visą savaitgalį žadami trumpi lietūs, perkūnija.


„Gausesnis lietus [savaitgalį] prognozuojamas vakariniuose rajonuose. Pirmoje šeštadienio pusėje perkūnijos židiniai praslinks rytiniu Lietuvos pakraščiu, o po pietų jos gali kilti vietomis vakariniuose ir vidurio šalies rajonuose.

Šeštadienį numatoma temperatūra nuo 30 laipsnių prie jūros, iki 35 laipsnių karščio Dzūkijoje. Pavienės perkūnijos daugiau pasirodys vakarinėmis valandomis. Jos vietomis gali kilti ir nakties metu“, – Lietuvos radijui komentavo sinoptikė Alva Nagelytė.

Neatmetama ir vėtros tikimybė.

Pasak sinoptikės Vidos Ralienės, sąlygos susiformuoti škvalui yra palankios, tačiau, skirtingai nei praėjusį savaitgalį, numatomi ir jo tikimybę mažinantys veiksniai – aukštesnis atmosferos sluoksnis, ne toks intensyvus oro kilimas.

„Kur ir kada kils vėtra, paprastai paaiškėja tik prieš keletą valandų. Tačiau yra tikimybė, kad šeštadienį, sekmadienį su perkūnijomis vėl gali vietomis sustiprėti staiga ir trumpam vėjas. Smarkiai gali palyti“, – Lietuvos radijui komentavo sinoptikė.

Kaip pasakoja V. Ralienė, patys stipriausi viesulai kyla antroje dienos pusėje, kai oras stipriai įkaista – tai rodo daugiamečiai stebėjimai. Todėl praėjusios savaitės vėtra, kilusi naktį, yra retas reiškinys.

„Jeigu jūs išgirstate, kad „galima perkūnija“, tai nebūtina laukti, kol sinoptikas įvardins visus kitus reiškinius, kurie yra galimi su perkūnija. Jis tikrai nepasakys, kad jūsų kieme bus škvalas, bet perkūniją lydi liūtys, škvalai, kruša, gali susiformuoti viesulai ir sustiprėti vėjas.

Prognozę savaitgaliui galiu pasakyti – bus karšta. Bus dviejų oro masių susidūrimas ir tikrai yra lauktinos perkūnijos. Nebūtinai ištisai. Jos gali būti naktį, jos gali būti dieną. O su tuo galima tikėtis visų kitų mano anksčiau išvardintų reiškinių“, – LTV „Labame ryte“ kalbėjo klimatologė A. Galvonaitė.

Kaip pabrėžė pašnekovė, per perkūniją negalima bėgioti, negalima būti basam, negalima slėptis po medžiais. Palapinių taip pat nerekomenduojama statyti po medžiais.

„Škvalo metu medis gali kristi į įvairias puses, nes škvalas yra sūkuringas. Medžiai, turintys paviršines šaknis, lietui lyjant ims griūti, nes liūtys labai lengvai paplauna šaknis. Jeigu medis labai šakotas, atplėšiamos šakos yra nunešamos toliau“, – aiškino klimatologė.

Šią vasarą daugelis Europos šalių netikėtai patyrė ekstremalių orų išbandymų: nesiliauja potvynius sukėlusios smarkios liūtys Vidurio Europoje, Rusijoje tebesitęsia sausra ir didžiuliai gaisrai.

Ragina pasirengti ekstremalioms situacijoms

Klimatologai sako, kad ekstremalių situacijų, tokių kaip praėjusį savaitgalį šalyje praūžusi vėtra, ateityje gali daugėti. Todėl gyventojai raginami joms pasiruošti iš anksto.

Evakuacijos atveju būtina pasirūpinti pinigais ir dokumentais, maistu, vandeniu, drabužiais. Naudinga turėti nešiojamąjį radiją svarbiai informacijai gauti.

Dingus elektrai svarbu turėti žvakių, degtukų, žibintuvėlį, atsarginių elementų.

Turtą patariama apdrausti, namuose įsirengti žaibolaidį. Taip pat reikėtų numatyti įvairias galimas situacijas.

„Jeigu galvojate, kad nelaimės metu galite būti skirtingose vietose, reikėtų visiems susitarti, kur visi turėtumėte susitikti po nelaimės. Nes dažnai mes pergyvename dėl nelaimės ir nežinome, kur mūsų artimieji. Reikėtų numatyti vietas, kur tokiu atveju slėptis“, – sako priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Donatas Gurevičius.

Išvykstant iš namų ilgesniam laikui namuose būtina išjungti elektrą, užsukti dujų ir vandens sklendes, uždaryti langus.

Žaibuojant ir griaudžiant geriau pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą.

Būtina išjungti visus elektros prietaisus ir antenas.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdžius, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, prie kurių auga aukšti medžiai.

Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.