Šiuo metu dešimt tėvų paliktų vaikų auginanti Gražinos ir Vidanto Grigaliūnų šeimyna pernai šventė savo veiklos dvidešimtmetį. Iš viso per tą laiką G. ir V. Grigaliūnai išaugino 35 savais tapusius vaikus. Pasak G. Grigaliūnienės, šeši iš jų dabar gyvena užsienyje, tačiau ir jie per didžiąsias šventes nepamiršta kelio į gimtaisiais tapusius namus.

Iš viso su savo vyrais, žmonomis ir atžalomis šeimynoje užaugusių vaikų čionai, į Teberešiškių kaimą, suvažiuoja per penkiasdešimt.

Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis, Savivaldybės darbuotojai 60-mečio proga pasveikino vienintelės Panevėžio rajone veikiančios šeimynos motiną ir vadovę Gražiną Grigaliūnienę. Už širdies šilumą, kilnų darbą auginant ir auklėjant savo bei tėvų globos netekusius vaikus moteriai įteikta Savivaldybės padėka.

Pajamos sumažės 800 litų

Anksčiau šeimynos buvo išlaikomos iš savivaldybių biudžetų, o nuo liepos 1-osios pagal naująjį Šeimynos įstatymą tapo atskirais juridiniais vienetais. Registrų centre įsiregistravusios šeimynos dabar turės pragyventi iš paslaugų teikimo bei globojamo vaiko pinigų.

Šios permainos G.Grigaliūnienei tapo tikru galvos skausmu. Iš dešimties jos šeimynoje augančių vaikų penki yra iš Panevėžio rajono, o kiti penki – atvykėliai iš kitų šalies vietovių, ir moteriai labai neramu, ar už šį penketuką savivaldybės sutiks mokėti pinigus.

„Juk šių lėšų tvirtindamos biudžetus savivaldybės neplanavo, o dabar, metų viduryje, jų surasti tikrai bus labai sunku. Kitas dalykas – savivaldybės gali apskritai nesutikti pirkti iš mūsų vaikų globos paslaugų, nes pagal įstatymus joms privalu remti tik savo teritorijoje įsikūrusias šeimynas“, – nuogąstavo G. Grigaliūnienė.

Nuo liepos už vieną vaikelį G. ir V. Grigaliūnų šeimyna iš Panevėžio rajono savivaldybės gaus po 1200 litų, į tą sumą įeis ir abiejų sutuoktinių atlyginimas po 100 litų. Iš tų pačių pinigų šeimynai dabar teks mokėti ir mokesčius „Sodrai“.

Iki Šeimynos įstatymo pasikeitimų rajono Savivaldybė už vieną globojamą mažylį mokėdavo 1040 litų ir dar puspenkto šimto litų algą vienai G. Grigaliūnienei.

„Nuo šiol finansiškai gyvensime tikrai prasčiau, tačiau dėl to nedejuojame – yra žmonių, dar sunkiau besiverčiančių“, – „Panevėžio balsui“ sakė Teberešiškių kaime veikiančios šeimynos motina.

Net atostogų neturėjo

Tačiau G. Grigaliūnienei pikta, kad, anot jos, naujajame įstatyme vaikas lieka paskutinėje vietoje.
„Dabar pirmiausia – popieriai, ataskaitos, ką nuveikei, kur išleidai pinigus. Kiek tai suris laiko, kurio nebegalėsi skirti vaikams?“ – klausė moteris.

Ji apgailestavo, kad dėl įstatymo naujovių šią vasarą savo globotinių net negalėjo nuvežti prie jūros.
„Visada atostogaudavome tai Palangoje, tai Nidoje, o šiemet ten nuvykti neturime kada, nes vaikams per teismą reikia įteisinti nuolatinę globą. Kitaip sakant, būtina atlikti visas procedūras, tarsi į šeimyną imtum visiškai naują narį“, – stebėjosi G. Grigaliūnienė.