Tyrimą dėl galimai neskaidrių viešųjų pirkimų modernizuojant Upytės ir Dembavos katilines atlikusi Viešųjų pirkimo komisija dar šių metų pradžioje nustatė daug pažeidimų. Kadangi Dembavos katilinės atveju pažeidimai nebuvo tokie dideli, kaip Upytės, Viešųjų pirkimų tarnyba surašė administracinės teisės pažeidimų protokolą, o medžiagą dėl Upytės katilinės rekonstrukcijos
perdavė Panevėžio apygardos prokuratūrai ištirti, ar nėra korupcijos.

E.Lunskiui sumokėti baudą būtų tekę jau pavasarį, tačiau Panevėžio rajono savivaldybė apskundė Viešųjų pirkimų tarnybos sprendimą Vilniaus administraciniam teismui.
Šis rajono Savivaldybės pretenziją atmetė. Savivaldybė šio teismo sprendimą dar galėjo skųsti Vyriausiajam administraciniam teismui, tačiau to nebedarė.

„Nebesinori tąsytis po teismus“, – lakoniškai komentavo E.Lunskis. Jis leido suprasti, kad nesijaučia nusidėjęs įstatymams.

Administracijos direktorius patikino, kad baudą sumokės iš savo asmeninių lėšų, o ne iš Savivaldybės biudžeto.

Paklaustas apie Panevėžio apygardos prokuratūros atliekamą tyrimą dėl Upytės katilinės rekonstrukcijos pažeidimų, E.Lunskis pareiškė nieko nežinantis.

Tyrimą planuoja baigti iki spalio

Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriaus prokuroras Audrius Leonavičius vakar „Sekundei“ dar negalėjo pasakyti, ar bus pareikšti kaltinimai, o jeigu bus pareikšti, kam konkrečiai.

Pasak jo, tyrimas dar vyksta ir bus baigtas ne anksčiau kaip rugsėjo pabaigoje.
„Byla sudėtinga. Reikia apklausti daug liudytojų, specialistų, ekspertų. Tai užtruks“, – teigė prokuroras.

A.Leonavičiaus tvirtinimu, dabar anksti vertinti, ar konkurso sąlygų pakeitimas, kai Upytėje buvo pastatyta perpus mažesnio galingumo katilinė, susijęs su Savivaldybės siekiu proteguoti konkrečią įmonę.

Kai bus baigtas tyrimas ir įvertinti visi byloje surinkti duomenys, tada bus galima spręsti, ar rajono Savivaldybės valdininkai piktnaudžiavo tarnyba ir kokios to pasekmės.

„Sekundė“ jau rašė, kad praėjusių metų pabaigoje Panevėžio rajono savivaldybės opozicija kreipėsi į Seimo narius Antaną Matulą ir Petrą Luomaną su prašymu padėti išsiaiškinti, ar modernizuojant Upytės ir Dembavos katilines lėšos buvo naudotos tinkamai, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarnyba.
„Būtent per tokius vadinamuosius viešųjų pirkimų procedūrinis pažeidimus ir klesti korupcija“, – šių metų pradžioje susipažinęs su Viešųjų pirkimų tarnybos išvadomis dėl kalinių rekonstrukcijos skaidrumo „Sekundei“ sakė A.Matulas.

Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis ir administracija tikino ir tebetikina, kad apie jokią korupciją negali būti nė kalbos.