Iš 12 laikinosios komisijos narių pirmadienio posėdyje be pirmininko pasirodė konservatoriai Jurgis Razma ir Kęstutis Masiulis, socialdemokratas Juozas Olekas, "darbietis" Mečislovas Zasčiurinskas ir Krikščionių partijos frakcijos narys Aleksandras Sacharukas. Kvorumui reikia 7 parlamentarų balsų.

Kad negalės dalyvauti posėdyje iš anksto buvo pranešę liberalcentristas Artūras Melianas, liberalas Gediminas Navaitis bei "tvarkietis" Remigijus Žemaitaitis. Komisijos vicepirmininkas Valdemaras Valkiūnas, jog neatvyks, informavo pirmadienį, o "prisikėlėlis" Arūnas Valinskas ir konservatorius Stasys Šedbaras, anot J.Sabausko, išvis neatsiliepė į kvietimą.

Šiuo metu parlamente jokių posėdžių nevyksta, dauguma Seimo narių poilsiauja, nors pagal įstatymus oficialiai įteisintų atostogų neturi.
"Seimo Statute nenumatytos atostogos Seimo nariams, tai yra pertrauka tarp Seimo plenarinių sesijų, bet nereiškia, kad tai yra atostogos. Taip, yra galimybė šiek tiek laisviau planuoti savo laiką, galimybė šiek tiek laiko rasti ir poilsiui, bet tai nėra atostogos", - pirmadienį žurnalistams sakė J.Sabatauskas.

Dėl kokių priežasčių šeši parlamentarai neatvyko į iš anksto suplanuotą posėdį, komisijos pirmininkas tvirtino nežinąs.

Kitą laikinosios komisijos posėdį J.Sabatauskas mėgins sukviesti po savaitės, pirmadienį.

J.Sabatauskas svarstė, kad reikės prašyti Seimo pratęsti komisijos darbo laiką.

"Jau birželio mėnesį kreipiausi į visas frakcijas, prašydamas frakcijų vadovų užtikrinti paskirtų Seimo narių dalyvavimą komisijos posėdžiuose, o jeigu jie mano, jog negalės dalyvauti, kad pasiūlytų kitus atstovus nuo frakcijos. Jokių pasikeitimų nebuvo, nė viena frakcija nepasiūlė kito atstovo", - tvirtino laikinosios tyrimo komisijos vadovas.
Anot jo, jeigu tai tęsis ir toliau, bus rašomas prašymas Seimo pirmininkei Irenai Degutienei, kad nuolat posėdžius praleidžiantys parlamentarai būtų pakeisti kitais.

Komisijos narys K.Masiulis sakė, kad pirmadienį neatvykusių kolegų elgesys yra nepateisinamas.

Pirmadienį į posėdį buvo atvykęs socialdemokratas Andrius Šedžius, kurio elgesį parlamentinė komisija ketino nagrinėti.

Seimo narys A.Šedžius, Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pradėjus tyrimą jo šeimos narių atžvilgiu, paskelbė ketinantis registruoti pataisą, jog STT būtų naikinamas. Konservatorius Kęstutis Masiulis tame įžvelgė galimą spaudimą šiai teisėsaugos institucijai.

Pats A.Šedžius pirmadienį pareiškė, kad komisijai pradėjus svarstyti jo veiksmus, parlamentaras kreipsis į Strasbūre įsikūrusį Europos žmogaus teisių teismą.

Komisija taip pat planavo nagrinėti įvairius buvusius Seimo narių kreipimusis į teisėsaugos institucijas. Tarp jų - ir septynių parlamentarų kreipimąsi į Teisėjų etikos ir drausmės komisiją, kad ši apsvarstytų galimybę iškelti drausmės bylą Lietuvos vyriausiojo adminsitracinio teismo (LVAT) teisėjams, kurie skubos tvarka išnagrinėjo atskirąjį skundą ir leido gegužę sostinėje rengti seksualinių mažumų eitynes.

Parlamentarai Petras Gražulis, Kazimieras Uoka, Egidijus Klumbys, Remigijus Ačas, Almantas Petkus, Jonas Ramonas ir Gintaras Songaila skunde teigė, kad teisėjai Ričardas Piličiauskas, Skirgailė Žalimienė bei Irmantas Jarukaitis buvo šališki ir pataikavo tretiesiems asmenims.
Pirmadienį nė vienas iš šių Seimo narių taip pat neatvyko į komisijos posėdį.

Seimas gegužę sudarė laikinąją tyrimo komisiją galimai neteisėtam politikų ir interesų grupių poveikiui teisėsaugos institucijoms tirti. Jai pavesta aiškintis, ar yra požymių, kad politinės ir interesų grupuotės galėjo daryti neteisėtą poveikį teisėsaugos institucijoms dėl atliekamų tyrimų, kad teisėsaugos institucijoms sąmoningai trukdoma atlikti nusikalstamų veikų tyrimus. Tyrimo laikotarpiu nustatyti 2005-2010 metai.

Komisijai pavesta tyrimą atlikti iki spalio 1 dienos.