Viešosios politikos ir vadybos instituto programų vadovas Vitalis Nakrošis teigia, kad buvusių apskričių viršininkų įdarbinimas premjero patarėjais iki kol jie bus paskirti Vyriausybės atstovais regionų plėtros tarybose, yra natūralus, mat jiems kažkas turi mokėti atlyginimą.

„Jų perdavimas Ministro pirmininko tarnybai man atrodo pakankamai logiškas, laikinai jie turėjo kažkur būti priskirti, jiems kažkas atlyginimą turi mokėti“, - svarstė V. Nakrošis.

Įdarbinti MP patarėjais

Nuo šių metų liepos mėnesio panaikinus apskritis, buvo atleista apie 1300 valstybės tarnautojų. Tačiau 8 iš 10 buvusių apskričių viršininkų, kurie buvo politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojai ir priklausė valdančiosioms partijoms, be darbo neliko ir buvo įdarbinti premjero A. Kubiliaus patarėjais regionų plėtros klausimais.

Penki iš naujųjų premjero patarėjų yra konservatoriai, kaip ir pats A. Kubilius, likę trys priklauso kitoms valdančios koalicijos partijoms – Liberalų sąjūdžiui, liberalcentristams ir Tautos prisikėlimo partijai.

Kaip DELFI informavo Visuomenės informavimo departamento direktorė Lina Karsokaitė, iš 10 buvusių apskričių viršininkų patarėjais tapo 8 dėl to, kad „abipusiu sutarimu“ nutarta, jog buvę Vilniaus ir Alytaus apskričių viršininkai – konservatorius Jonas Vasiliauskas ir „prisikėlėlių“ deleguotas Algimantas Bražionis – naujų pareigų eiti nepradės.

Tačiau, jos teigimu, ateityje bus ieškoma, kas galėtų atstovauti ir šiems regionams.

„Vilniaus ir Alytaus apskričių viršininkai abipusiu sutarimu nepaskirti, o minėtiems regionams Vyriausybės atstovų atsakingų už regioną plėtrą bus ieškoma, tai yra tiems regionams taip pat bus atstovaujama“, - teigė departamento vadovė.

Ministrui pirmininkui A. Kubiliui šiuo metu patarinėja ir įprastinė patarėjų komanda, kurią sudaro 10 asmenų.

Uždirba apie 3,2 tūkst. Lt ir gauna 3-12 proc. priedą

Ministro pirmininko tarnybos kanclerio pirmojo pavaduotojo Giedriaus Kazakevičiaus teigimu, premjero patarėjais buvę apskričių viršininkai dirba laikinai ir vėliau jie bus paskirti Vyriausybės atstovais regionų plėtros tarybose. O iki to laiko, pasak vicekanclerio, patarėjai regioninės plėtros klausimais „užbaigs likvidacinius darbus, susijusius su apskričių reforma“.

Šiam tikslui visi šiuo metu 8 regionų klausimais patarinėjantys buvęs apskričių viršininkai „sutalpinti“ viename darbo kabinete, pažymėtame 319 numeriu, tačiau, kaip DELFI aiškino buvęs Utenos apskrities viršininkas Egidijus Puodžiukas, realiai visi patarėjai regionų klausimais dirba vietose – Utenoje, Šiauliuose, Tauragėje ir kitur.

Šiaulių regionui atstovaujantis Raimundas Domarkas DELFI pasakojo, kad iš esmės po apskričių panaikinimo jo darbo vieta išliko ta pati, kaip ir anksčiau, kai jis ėjo apskrities viršininko pareigas. „Ir Vilniuje yra darbo vieta, paruoštas kompiuteris ten ir kabinetas specialiai skirtas mums, ir čia turime vietoje. Pradedame ruoštis visiems tiems regioninės tarybos darbams, posėdžiams, tai va po trupučiuką ruošiamės“, - teigė R. Domarkas.

Anot Ministro pirmininko tarnybos vicekanclerio G. Kazakevičiaus, naujiems patarėjams palikta 18 kategorija, kuri buvo priskirta ir apskričių viršininkams. Tai reiškia, kad per mėnesį, premjero patarėjas regionų plėtros klausimais į rankas gauna apie 3,2 tūkst., jiems taip pat priklauso 3-12 proc. priedas už tarnybos stažą.

Įprastos premjero komandos nariai-patarėjai, pasak vicekanclerio, į rankas uždirba vidutiniškai po 4,2 tūkst. Lt.

Dirba darbą, kuris turėjo būti padarytas?

Pasiteiravus buvusio Utenos apskrities viršininko E. Puodžiuko, ką veikia premjero patarėjai regionų plėtros klausimais, aiškino, kad jie gelbsti įvairioms anksčiau apskritims pavaldžiomis buvusioms įstaigoms galutinai įtvirtinti naują jų pavaldumą savivaldybėms. „Daugiausia dirbame su šitais“, - sakė E. Puodžiukas.

Pasak premjero patarėjo, kiekvienas buvęs apskrities viršininkas dirba su savo regionu, kuris atitinka buvusią apskritį. Paklaustas, ar netenka „dengti“ Vilniaus ir Alytaus regionų, E. Puodžiukas teigė, kad, jo žiniomis, kol kas niekas su šiais regionais nedirba.

Tai reiškia, kad arba šiuose regionuose neliko nebaigtų su apskričių naikinimu susijusių darbų, arba juos spės atlikti du nauji surasti žmonės, arba kad patarėjo pareigos Ministro pirmininko tarnyboje buvusiems apskričių viršininkams skirtos siekiant pralaukti laikotarpį, kai jie bus paskirti Vyriausybės atstovais regionų plėtros tarybose.

Ministro pirmininko tarnybos vicekancleris G. Kazakevičius DELFI aiškino, kad premjero patarėjai regionų plėtros klausimais turi užbaigti darbus, susijusius su apskričių reforma, o ateityje jie „teiks Vyriausybei pasiūlymus dėl sprendimų“, „derins nacionalinius, regioninius ir vietos savivaldos interesus“, „užtikrins paprastesnius informacijos mainus tarp sprendimus priimančių centrinio ir vietinio lygmens valdžios institucijų“.

Kad ketina naikinti apskritis dabartinė valdžia paskelbė tik laimėjusi rinkimus. Šis reforma aptarta jau Vyriausybės programoje, tačiau, kodėl dalis darbų naikinant apskritis liko neįgyvendinti, viešai nebuvo aiškinama.