Ispanijos teisėsaugininkai paleido A.Lazauską balandžio 22 dieną, nes negavę laiku Lietuvos prašymo dėl suimtojo ekstradicijos, neturėjo pagrindo ilgiau laikyti jo už grotų.

Gegužės pabaigoje patikrinimą Lietuvos ambasadoje Ispanijoje atlikę URM generalinis inspektorius Dainius Junevičius ir Konsulinio departamento direktorius Artūras Žurauskas nustatė, jog įtariamasis buvo paleistas dėl ambasados darbuotojų kaltės.

URM ministras Antanas Valionis Lietuvos ambasadoriui Ispanijoje Vytautui Dambravai paskyrė papeikimą, o ambasados antrajam sekretoriui Aleksandrui Kudabai - pastabą.

Pirmadienį URK nariai, išklausę generalinio prokuroro pavaduotojo Kęstučio Betingio bei URM atstovų D.Junevičius bei A.Žurausko informacijos, suabejojo, ar tyrimas buvo atliktas nešališkai.

"Jūsų tyrimas yra nepilnas, prastas ir šališkas", - pareiškė konservatorius Vytautas Landsbergis.

"Man gėda, kad jums dalyvaujant, ambasadoriui buvo suversta kaltė", - pareiškė buvęs užsienio reikalų ministras krikščionis demokratas Algirdas Saudargas.

Komiteto narius labiausiai nustebino tai, jog nebuvo įvertinta Ispanijos ambasados patarėjo Arūno Vičiūno atsakomybė.

Kovo 29 dieną Lietuvos URM gavo Generalinės prokuratūros prašymą Ispanijos valdžiai išduoti A.Lazauską.

Kadangi tuo metu Lietuvoje atostogavo Lietuvos ambasados Ispanijoje patarėjas A.Vičiūnas, kad nereiktų siųsti prašymo paštu, URM dokumentus balandžio 6 d. perdavė šiam ambasados darbuotojui.

A.Vičiūnas teisinės pagalbos prašymą į Madridą atgabeno balandžio 13 dieną, penktadienį. Kadangi tą savaitgalį buvo švenčiamos Velykos, darbo savaitė Ispanijoje prasidėjo balandžio 17 dieną.

Balandžio 18 dieną raštą dėl A.Lazausko ekstradicijos A.Vičiūnas perdavė ambasados konsuliniam pareigūnui, antrajam sekretoriui A.Kudabai, o pastarasis - ambasados kanceliarijos vedėjai Alicia'i Dorrego Garcia'i (Alicijai Doregai Garsijai).

Tačiau prašymas Ispanijos teisingumo ministerijai buvo perduotas tik balandžio 24 d., kai iš kelionės sugrįžo ambasadorius V.Dambrava. Tuo metu A.Lazauskas jau dvi dienas buvo laisvėje.

Seimo URK posėdyje dalyvavę URM atstovai teigė, jog tai įvyko dėl ambasados Ispanijoje "ydingos raštvedybos tvarkos" bei to, jog išvykdamas ambasadorius raštu niekam nepavedė eiti laikinojo reikalų patikėtinio pareigas.

Pagal taisykles, niekas kitas be ambasadoriaus negalėjo pasirašyti notos Ispanijos teisingumo ministerijai.

Be to, buvo nustatyta, jog sekretore dirbanti Ispanijos pilietė nemoka lietuvių kalbos ir negali suprasti siunčiamų dokumentų svarbos.

Seimo URK komiteto nariai pirmadienį taip pat suabejojo ir dėl ambasados patarėjo A.Vičiūno kompetencijos.