Vilniaus apygardos teismo teisėja Teresėlė Kazlauskienė, susipažinusi su baudžiamosios bylos medžiaga, pabrėžė, kad joje yra pakankamai duomenų įtarimui pareikšti, tačiau tuo pačiu pažymėjo, kad teismas nevertino, ar jų užteks priimant apkaltinamąjį nuosprendį – tai bus galima padaryti tik bylą išnagrinėjus iš esmės teisiamajame posėdyje.

Teismo nutartį, kuria 20 metų E. Kusaitei iki rugsėjo 26-osios pratęstas kardomasis kalinimas, įtariamoji dar galės apskųsti apeliacine tvarka. Prokurorai suėmimą prašė pratęsti trims mėnesiams.

Į teismo posėdį E. Kusaitės atvyko palaikyti ne tik motina ir teta, bet ir nemažai visuomenės veikėjų – monsinjoras Alfonsas Svarinskas, disidentai Nijolė Sadūnaitė ir Antanas Terleckas, signataras Algirdas Endriukaitis, kunigas Robertas Grigas bei aršiausias kovotojas prieš pedofiliją Marius Kuprevičius.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius teismo nutarties neatvyko išklausyti – vietoj jo pasirodė prokurorė Nijolė Frolova. Ji tyrė E. Kusaitės skundą dėl sužalojimų – esą ją tardant sumušė Rusijos FSB pareigūnai.

Beje, politiniai tremtiniai prieš teismo posėdį pasirašė kreipimąsi į šalies vadovę Dalią Grybauskaitę bei generalinį prokurorą Darių Valį, kurių prašo ištirti, ar rusai nesikišo į E. Kusaitės bylą.

E. Kusaitė: viskas yra Dievo rankose

Išgirdusi, kad teismas nusprendė jos nepaleisti į laisvę, E. Kusaitė ėmė šaukti, kad jai vis dėlto anksčiau ar vėliau pavyks įrodyti savo tiesą.

„Viskas yra Dievo rankose“, - vedama iš salės pareiškė terorizmu įtariama mergina, pabrėžusi, kad nepraranda vilties, jog savo tiesą pavyks įrodyti ir Rusijoje suimtiems jos draugams.

„Eglute, mes tave mylime!” – kažkas sušuko pavymui išvedant įtariamąją iš salės.

Po teismo posėdžio E. Kusaitės advokatė Ingrida Botyrienė DELFI sakė, kad teismo nutartį skųs Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Manytume, kad sąlygų taikyti pačią griežčiausią kardomąją priemonę nėra, todėl, be jokios abejonės, šią nutartį skųsime“, - teigė gynėja.

Pasak jos, susipažinus su visa baudžiamosios bylos medžiaga gynyba svarstys, kokius prašymus pareikšti baudžiamojoje byloje.

„Mūsų giliu įsitikinimu, šioje byloje net apie rengimą padaryti teroro aktą negalima kalbėti“, - I. Botyrienė pabrėžė, kad pagal E. Kusaitei pareikštus įtarimus net jiems visiškai pasitvirtinus neįmanoma, kad teismas skirtų griežčiausią bausmę.

Įtariamosios motina kalbėjo VSD pareigūnų įsikišimą

E. Kusaitės motina Virginija Kusienė žurnalistams patvirtino anksčiau sakytus savo žodžius, kad jos dukra esą „be jokios kaltės sėdi devynis mėnesius Lukiškėse“.

„Turėjau šiokią tokią viltį, bet žinant mūsų teismų sistemą ir prokuroro darbą, realiai taip ir turėjo baigtis“, - paklausta, ar tikėjosi, kad dukra bus paleista iš Lukiškių kalėjimo sakė V. Kusienė.

Ji pabrėžė, kad kreipėsi į VSD ir prašė dukrą „apsaugoti nuo žmonių, kurie ją traukia į radikalųjį islamą“, tačiau vėliau paaiškėjo, kad esą šie žmonės buvo saugumo agentai.

„Dukrai nuomojo butą, apmokėjo už butą, duodavo pinigų apmokėti sąskaitas telefonui, pastatė kompiuterį susirašinėjimui - viskas buvo saugumo globoje, - aiškino V. Kusienė. – Pinigus jai mokėjo už tai, kad reikėjo tokią bylą padaryti, surinkti įkalčius... Tiksliai nežinau, kiek tai kainavo, bet matyt gerai gavo, kad bylos nenutraukė“.

Paklausta, už kokius pinigus į Maskvą susitikti su draugais ketino vykti labdaros organizacijoje dirbusi ir senukus prižiūrėjusi jos dukra, V. Kusienė į kalbas nesileido. „Apie tai jau buvo rašyta“, - atkirto ji.

Prokurorai įsitikinę, kad mergina ketino susisprogdinti

Generalinė prokuratūra E. Kusaitei šią savaitę pareiškė galutinius įtarimus. Juose nurodyta, kad nuvykusi į Rusiją mergina ketino susisprogdinti kariniuose objektuose, kuriuose laikomi Čečėnijoje kariavę asmenys.

Tuo tarpu į Vilniaus apygardos teismą atvežta įtariamoji teigė, kad prokurorų įtarimai esą prasilenkia su realybe, o jos duoti parodymai buvo iškreipti į priešingą pusę. Maža to, mergina suabejojo, ar jai kalėjime nebuvo duodamos psichotropinės medžiagos.

Generalinės prokuratūros įtarimuose nurodyta, kad E. Kusaitė įtariama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Byloje įtarimai yra pareikšti ir dviem Rusijos piliečiams, jie už grotų yra uždaryti Rusijoje. Su jais E. Kusaitė bendravo internetu.

31 metų Apti Magmadovas ir 22 metų Aišat Magmadova sausio 19 dieną sulaikyti Maskvos srityje, Kratovo mieste. Jie esą įtariami verbavę Baltijos šalių gyventojus teroristinei veiklai.