Pagrindiniai naujosios viešosios įstaigos tikslai - kultūrinės, meninė, švietėjiška veikla.

Siekdama įgyvendinti šiuos tikslus, UMI įrengs kūrybines dirbtuves ir kitas jaunų Vilniaus menininkų veiklos efektyvumą užtikrinančias patalpas, sutvarkys ir panaudos aplinkinės teritorijos vietovaizdį taip, kad ji taptų vilniečių bendravimo centru, palaikys ryšius su kitų šalių giminingomis organizacijomis.

UMI veikla bus siejama su Užupio bendruomenės iniciatyvomis, pabrėžiant rajono kultūrinį savitumą. Bus platinama informacija apie Užupį kaip savitą Vilniaus kampelį, kuriamas interneto puslapis, spausdinama Užupiui atstovaujanti literatūra. Bus organizuojami Užupiui atstovaujantys renginiai, kursai, paskaitos, kuriama atributika, kuri papuoš ir įprasmins aplinką.

"Įstaiga suteiks galimybes kūrėjams, kurių saviraiška netelpa tradiciniuose rėmuose ar nėra pakankamai subrendusi didelėms ekspozicijų salėms, pristatyti savo požiūrį. Taip pat sudarys sąlygas paaugliams ir beglobiams vaikams dirbti, mokytis, sportuoti, dalyvauti meninėje, kūrybinėje veikloje, rūpinsis estetiniu jų lavinimu", - teigia Savivaldybės spaudos tarnyba.

Taip pat įstaiga numato sudaryti sąlygas jauniems pradedantiems Vilniaus menininkams kurti Užupyje. Įstaigos administracija ne ilgesniam kaip 3 metų laikotarpiui savo valdomose patalpose galės suteikti kūrybinį plotą jauniesiems menininkams.