„Dabartis, po pusantrų metų, kai mes tartum valdžioje, iškelia mums klausimus - ar koalicinės Vyriausybės pozicija tai ir yra TS-LKD pozicija?”, - klausė EP narys. Profesoriaus nuomone, visuomenė ir rinkėjai turi žinoti, ar Vyriausybės pozicija – partijos sprendimas, ar tai bendras koalicijos sprendimas.

„Konkreti situacija, kurią turbūt žmonės junta ir kelia. Ar mes tebesame savimi, ar mus jau atskiedė liberalai populistai?“, - retoriškai klausė partijos patriarchas. Jo teigimu, partijos vadovybė turėtų atsižvelgti į savo partijos politikos komiteto nuomonę ne mažiau negu „į liberalų interesus, ką mes girdime labai dažnai“.

Šiuo metu konservatoriai-krikdemai valdančią koaliciją sudaro kartu su Liberalų sąjūdžiu, liberalcentristais ir Tautos prisikėlimo partija.

Dėl reitingų neliūdi

Jei Seimo rinkimai Lietuvoje vyktų artimiausią sekmadienį, juose triumfuotų socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“.

Į naujausius partijos reitingus ir tai, kad auga socialdemokratų populiarumas, V. Landsbergis aiškino nežiūrintis nusiminęs. „Bet mes truputį kylame – tai yra beveik stebėtina. Šitaip daužomi, niekinami, liepiant žiūrėti, ką jie blogo padarė, kaip nieko gero nepadarė. Vis dėlto visuomenėje dar yra sveiko. Bet to nepakanka“, - kalbėjo konservatorių patriarchas.

Pasak V. Landsbergio, artėjantys savivaldybių rinkimai – ne tik sąrašų sudarymas, ne tik programa, apie kurią beveik dar niekas nežino. „Bet yra ir tas bendras požiūris, pasitikėjimas TS-LKD. Tai mums turi labai rūpėti“, - sakė politikas.

Ragino prižiūrėti piliečių sąmonę

V.Landsbergis klausė, ar partija tebėra Sąjūdžio, laisvės, nepriklausomybės atkūrimo tęstinumo garantas, ar palaiko tilto atramas.

Pasak V. Landsbergio, viena svarbiausių atramų – piliečių sąmonė, ir ją reikia nuolat prižiūrėti. Tačiau, politiko teigimu, pasitaiko, kad svarbios istorinės datos ne visiškai tinkamai sutinkamos – joms kartais ruošiamasi paskubomis, paskutiniu momentu.

V.Landsbergis kalbėjo ir apie kultūrinę vertybinę krizę Vakarų civilizacijoje. Jis priminė, kad Italiją dėl kryžiaus simbolio gynė ne didžiosios Europos valstybės, o tik Lietuva, Malta, San Marinas - Italijos negynė ir Lenkija.

V.Landsbergis atkreipė dėmesį į demografinę krizę - Lietuvoje nelieka dirbančių arba norinčių dirbti. „Kai kas sako, kad vaizdas artėja prie tam tikros ribos, už kurios jau bus negrįžtamas procesas“, - perspėjo V. Landsbergis, kvietęs rimtai analizuoti situaciją.

Pasak europarlamentaro, Lietuvoje dirbančių žmonių dėl emigracijos ir dėl nedarbo sumažėjo daugiau nei 30 proc., tačiau valdininkijos sumažėjo tik vienu procentu.