Vilniaus apygardos teismui nepavyko išsiaiškinti, ar pagrįstas generalinės prokuratūros sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Kalvarijos pareigūnų pranešimo apie galimą aukštų teisėsaugos pareigūnų korupciją ir piktnaudžiavimą. Bylos nagrinėjimas atidėtas savaitei.

„Teisminė valdžia sako, kad reikia daryti tyrimą, bet tyrimą kol kas gali atlikti tik prokuratūra, kuri jau iš karto nusprendusi, kad čia nėra nusikaltimo ir nėra ko daryti tyrimą. Tai, be abejo, tas tyrimas bus beprasmiškas: tirti gauna medžiagą tie, kurie jau seniai nusprendę, kad nėra ko tirti“, – aiškina Kalvarijos kriminalistų advokatas Kęstutis Čilinskas.

Pasak Kalvarijos pareigūnų, įtariama, kad Marijampolės komisariato viršininko pavaduotojas Edvardas Bukota dangsto kontrabandininkus, o jam talkina ne tik komisariato viršininkas – minima ir buvusio Kauno vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio pavardė.

„Pagrindinis argumentas yra tas, kad buvo patikrinti visi galimi pareiškėjų argumentai ir teiginiai dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų, tačiau buvo konstatuota, kad to atlikto patikrinimo metu nebuvo nustatyti jokių nusikalstamų veikų požymių, vadinasi, baudžiamasis procesas dėl to yra negalimas“, – teigia buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis.

Kalvarijos kriminalistai tikina, kad konfliktai su Marijampolės policijos vadovais prasidėjo dar 2008-aisiais, ėmus tirti stambią kontrabandos bylą ir miško vagystę. Tačiau pareikšti įtarimų pareigūnai nespėjo – bylą perėmė Kauno apygardos prokuratūra, esą tuometinio šios apygardos vyriausiojo prokuroro K. Betingio nurodymu. Byla teismą pasiekė, tačiau Marijampolės pareigūnai baudžiami nebuvo.