Šeštadienį vyksiančioje mūšio inscenizacijoje tūkstančiai aktorių taps riteriais, pėstininkais, artileristais ir kitokiais Lietuvos ir Lenkijos pulkų kariais, kurie 1410 metais nugalėjo Kryžiuočių ordiną.

"Dabar žmonės ateina paskutinių pataisymų... Griunvaldo (Žalgirio) mūšis prasidės po kelių dienų, todėl, jeigu iki dabar nebūčiau paruošęs šarvuotės, žmonės mane nudėtų", - sakė T.Samula, stovėdamas garažo vietoje įsirengtoje šarvų kalykloje.

Mūšio laikų šarvų modeliavimas ir gamyba ginklakaliams yra malonus užsiėmimas. Visas šarvų komplektas gali kainuoti iki 5 tūkstančių eurų ir daugiau.

"Aš pats pagaminau visą ginkluotės komplektą vienam iš Griunvaldo mūšyje dalyvausiančių riterių, - sakė T.Samula. - Tai nebuvo lengva, nes vyrukas buvo gana didelis, o gaminti nestandartinio dydžio šarvus visada sunku".

Pasak kalvio, visam šarvų komplektui pagaminti jam reikia mažiausiai 5-6 mėnesių.

Ne rožėmis klotas kelias

Pasak T.Samulos, šarvų verslas šiuolaikiniame pasaulyje yra gana sudėtingas, nes pertraukose tarp inscenizuojamų mūšių darbo beveik nėra.

Vienas amatininko rūpesčių - zloto ir euro kurso kaita, nes didžioji dalis jo gaminių iškeliauja į Vokietiją ir už juos yra atsiskaitoma bendrąja valiuta.

"Dėl kainos su užsakovu būname susitarę prieš metus, taigi, kai jis po metų gauna prekę ir sumoka, aš niekada nežinau, kiek zlotų gausiu", - sakė meistras dėdamas šalmą prie poliravimo staklių.

Dar viena T.Samulos problema- kvalifikuoto pagalbinio personalo stoka.

"Kartą turėjau pameistrį, tačiau jis net metus mokėsi, kaip pagaminti paprasčiausią šalmą. Nors tai ne tas verslas, iš kurio labai praturtėtum, tai jis pabėgo ir dabar dirba sandėlyje prie Varšuvos", - pasakojo šarvų gamintojas.

Už karalių ir už šalį

Šeštadienio mūšyje, visai kaip prieš 600 metų, dalyvaus riteriai su savo kariuomenėmis. Tačiau kitaip nei tada, šįkart bus riterių ir iš Australijos, Kanados ir Jungtinių Valstijų.

„Mes tikimės, kad karo stovyklos inscenizacijoje dalyvaus 6 tūkstančiai žmonių ir dar 2 tūkstančiai 200 dalyvaus mūšyje", - sakė Lenkijos ir Lietuvos pulkams mūšyje vadovavusio Jogailos vaidmenį atliksiantis Jacekas Szymanskis.

J.Szymanskis šia proga pasipuoš visiškai naujais to meto tipo šarvais.

„Mes paėmėme įmantriausius tų laikų šarvus ir padarėme tikslią jų kopiją. Karalių šarvai visada būdavo geriausi", - sakė jis.