Komisija ketina posėdžiauti antradienį ir trečiadienį, o tai pat ir kitą pirmadienį. Iki kitų metų vasario 13 dienos komisija turi pateikti Seimui išvadą, ar kaltinimai prezidentui yra pagrįsti.

Komisijos pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas po posėdžio žurnalistams pažymėjo, jog komisijos tikslas yra "išsiaiškinti tiesą" iki nustatyto termino, tačiau, jeigu reikės, jis gali būti ir pratęstas.

Kaltinimus prezidentui svarsto šeši parlamentarai ir šeši teisininkai, kuriuos pasiūlė Teismų taryba ir Generalinė prokuratūra. Komisijai pirmininkauja Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko patarėjas Pranciškus Žalkauskas.

Prezidento apkaltos iniciatoriai kaltina R.Paksą šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką pagal šešis punktus.

Kaltinimus prezidentui nagrinėsianti komisija ketina susipažinti ir su anksčiau dirbusios komisijos medžiaga ir išklausyti liudytojų parodymų.

J.Sabatausko teigimu, komisija trečiadienį ketina patvirtinti savo darbo kryptis ir sudaryti į ją kviečiamų liudytojų sąrašą, o antradienį patvirtinti savo darbo reglamentą. Jame turės būti nustatytos ir prezidento interesus atstovausiančių advokatų teisės.

Pirmadienį komisijos posėdyje prezidento interesams atstovavo šeši teisininkai. Prezidentas pasisamdė tris baudžiamosios teisės žinovus - tai atskirą advokato kontorą turintį teisininką Kęstutį Stungį, Vilniaus advokatų kontoros "Spes" advokatą Vytautą Sviderskį bei tos pačios kontoros advokatą, Advokatų tarybos pirmininką Rimą Andrikį.

R.Pakso interesus ir toliau gins advokatų kontoros "Baublys ir partneriai" advokatai Gediminas Baublys, Kęstutis Švirinas ir Evaldas Rapolas. Jie prezidento interesus jau atstovavo Konstituciniame Teisme, svarstant bylą dėl pilietybės suteikimo dosniausiam prezidento rėmėjui Jurijui Borisovui.

Prezidento atstovė spaudai Jūratė Overlingienė BNS teigė, kad teisininkų paslaugos bus apmokamos iš prezidento asmeninių lėšų. Prezidentui atstovausiančius baudžiamosios teisės specialistus J.Sabatauskas pavadino "advokatų elitu".

Savo ruožtu, jis pabrėžė, jog advokatai turės teisę pateikti siūlymus, nes sprendimus kolegialiai priims pati komisija.

"Advokatai neturi veto teisės", - sakė jis, paklaustas, ar advokatai negalės savo veiksmais užvilkinti komisijos darbo. Tačiau komisijos darbą taip pat gali vilkinti ir procedūriniai dalykai.

Dalis komisijos narių, tarp jų ir prezidento interesus atstovaujantys advokatai, kol kas neturi leidimo susipažinti su slapta informacija. Komisija ketina kreiptis į Valstybės saugumo departamentą, jog šis skubos tvarka išduotų leidimus.

Kadangi prezidentas yra kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją, Seimas komisijos siūlymu arba paties iniciatyva turės kreiptis į Konstitucinį Teismą, jog šis pateiktų savo išvadą, ar būta tokių pažeidimų.

Kol kas nežinoma, kada komisija gali pasiūlyti kreiptis į Konstitucinį Teismą. J.Sabatausko teigimu, pirmiausia bus siekiama susipažinti su medžiaga ir išklausyti liudytojų.

Seimo Statutas numato, jog specialiosios tyrimo komisijos posėdžiai paprastai yra uždari. J.Sabatauskas žurnalistams patvirtino, jog komisija viešai posėdžiaus tik išimtinais atvejai.

Parlamentinei tyrimo komisijai nustačius, jog kaltinimai prezidentui yra pagrįsti, Seimas turės balsuoti dėl jo nušalinimo.

Kaltinimai remiasi Seimo patvirtintomis kitos parlamentinės komisijos išvadomis, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.