LAT priimta nutartis yra galutinė ir neskundžiama – ja paliktas Vilniaus apygardos teismo paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis. Prieš tai PAGD direktoriaus pavaduotoją apylinkės teismas buvo išteisinęs.

Teismas konstatavo, kad Z. Praniauskas tyčia davė neteisėtą ir nepagrįstą nurodymą vienam pavaldžiam darbuotojui, piktnaudžiaujant tarnyba pasirašyti Panevėžio prekybos ir pramogų centro „Babilonas“ objekto pripažinimo tinkamu naudoti aktą, nors žinojo ir suvokė, kad šiame objekte yra padaryti esminiai priešgaisrinės saugos priemonių pažeidimai bei nukrypimai nuo projektinės dokumentacijos praktinio įgyvendinimo.

Pasak teismo, nekyla abejonių, kad Z. Praniauskas žinojo, jog neteisėtus nurodymus duoda pavaldiniui būnant atostogose.

Palikdamas galioti apkaltinamąjį nuosprendį LAT pabrėžė, kad užimdamas gana aukštas pareigas valstybės tarnyboje, Z. Praniauskas suvokė, kad jo akivaizdžiai neteisėti nurodymai pavaldiems tarnybos darbuotojams diskredituos ir sumenkins PAGD prie Vidaus reikalų ministerijos, kaip institucijos, autoritetą, dėl to didelės neturtinės žalos patirs valstybė.

„Byloje nenustatyta, kad nuteistasis šių padarinių norėjo, tačiau nustatyta, kad, atlikdamas jam inkriminuotus valingus veiksmus, jis sąmoningai leido aptartiems padariniams atsirasti, t. y. veikė netiesiogine tyčia“, - pažymėjo LAT.

DELFI primena, kad 2006-ųjų lapkritį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išaiškino neteisėtą sistemą tarp verslininkų ir priešgaisrinės priežiūros pareigūnų priimant įvairius objektus eksploatacijai. Įtariama, kad daug objektų Lietuvoje yra leista eksploatuoti pažeidžiant priešgaisrinės saugos normas.

STT pradėjo penkis ikiteisminius tyrimus Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių valdybose.