Abu šie portretai D. Grybauskaitei mėnuo iš mėnesio pelno didžiulį visuomenės pasitikėjimą – visuomenės nuomonės apklausos liudija, kad D. Grybauskaitę palankiai vertina 84,3 proc. apklaustųjų, nepalankiai – tik 3,5 proc.

„Aš dar rinkimų kampanijos metu sakiau, kad D. Grybauskaitė yra savotiška nevilties prezidentė – nepasitikima visais politikais iš eilės, visomis valdžios institucijomis, o prezidentė yra vienintelė, kuri pasitikima. Savotiškai veikia psichologinės kompensacijos mechanizmas – kažkuo pasitikėti vis tiek reikia“, - klausiamas, kodėl pasitikėjimas šalies vadove neblėsta, sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Algis Krupavičius, kuris pats D. Grybauskaitę apibūdina kaip tvirtą, atvirą, lakonišką, bet šiek tiek autoritarišką valstybės vadovę.

Du portretai – poetiškasis ir dalykiškasis

Linas Kontrimas
Ryšių su visuomene ekspertas Linas Kontrimas sako pirmuosius prezidentės darbo metus galįs įvertinti kaip laikotarpį, kurios metu D. Grybauskaitė atskleidė savo veiklos strateginius orientyrus. Apibūdindamas prezidentę kaip viešos erdvės veikėją, ekspertas sako įžvelgiąs du šalies vadovės portretus – poetišką-proginį ir griežtąjį-dalykiškąjį.

„Vienas jų yra piešiamas viešomis proginėmis kalbomis. Čia prezidentė – paprasta, suprantama, neįmantri, kartais – net nuosaikiai poetiška. Suprantama, kad šio portreto štrichams rastis įtakos turi D. Grybauskaitės patarėjai, ypač rašantys jos viešas kalbas“, - DELFI teigė L. Kontrimas.

„Kitą portretą tenka kurti iš tų įspūdžių, kuriuos sukelia vis rečiau pasitaikantys gyvi prezidentės pasisakymai. Juos dažniausiai žurnalistai sulesioja tuo metu, kai D. Grybauskaitė išeina iš savo kabineto į žmones. Jame prezidentė – dalykiška, griežta, nedaugžodžiaujanti, konkreti“, - pridūrė ryšių su visuomene ekspertas.

Pasak L. Kontrimo, pirmasis valstybės vadovės portretas gali būti apibūdinamas kaip proginis ir netikras, tuo tarpu milžinišką visuomenės populiarumą, anot jo, per rinkimus jai pelnė būtent griežtasis ir dalykiškasis portretas, kuris pastaruoju metu esą ima šiek tiek blukti.

Skirtingai nei L. Kontrimas, politologas A. Krupavičius neįžvelgia griežtojo-dalykiškojo prezidentės įvaizdžio blukimo, bet pastebi, kad būdama tvirta, lakoniška ir šiek tiek autoritariška, D. Grybauskaitė dažnai demonstruoja ir tam tikrą atvirumą bei pataikauja visuomenės lūkesčiams.

„Populizmo elementas visų prezidentų veikloje yra gana ryškus – ir Rolandas Paksas dažnai kalbėdavo, ką žmonės nori girdėti, ir Valdas Adamkus laikas nuo laiko sukdavo į populiarius pažadus bei lūkesčius, ir D. Grybauskaitė taip pat savo kalbose net rinkimų kampanijos metu žadino didelius lūkesčius: demonopolizuoti energetiką, kovoti su korupcija, o valstybės tarnybą paversti skaidria ir taip toliau“, - svarstė A. Krupavičius bei pabrėžė, kad viešoji D. Grybauskaitės komunikacija yra ryškiausia iš visų valstybės vadovų.

Ateis laikas, kai ir D.Grybauskaitė turės naudotis savo patarimu?

Politologas A. Krupavičius sako, kad su prezidentės vardu mūsų šalyje yra siejama labai daug lūkesčių, kurie nebūtinai priskiriami prezidento veiklos sričiai. Dėl šios priežasties, pasak mokslininko, antraisiais ar trečiaisiais kadencijos metais D. Grybauskaitė gali pajusti, ką reiškia jos žodžiai, kad reikia dirbti, o ne kalbėti.

„Lūkesčių, susietų su prezidentės vardu, yra labai daug, jie labai įvairūs, didelė jų dalis negali būti išpildyta dėl ribotų prezidentės konstitucinių įgaliojimų. Tai viena. Antras dalykas, daugeliui problemų reikia laiko, kad jos būtų vienaip ar kitaip būtų išspręstos. Dideli lūkesčiai turi ir antrą pusę – kai jie nepateisinami, atsiranda nepasitenkinimas tuo, kas juos sukėlė. Na, aš manau, kad D. Grybauskaitei gresia tam tikras pajojus antrais-trečiais kadencijos metais, kai visuomenė pradės laukti rezultatų, kalbų neužteks, ir kaip ji pati sako, reikės daugiau darbų, o ne kalbų. Tas laikas ateina“, - svarstė mokslininkas.

Tačiau A. Krupavičius pažymi, kad prezidentas Lietuvoje natūraliai tampa pačia populiariausia figūra valstybėje, nepaisant jo darbų ar kalbų. Pasak jo, net siaučiant apkaltos skandalui, už R. Paksą sirgo pakankamai didelė visuomenės dalis.

„Tokia situacija sukuria imunitetą bet kuriam prezidentui“, - svarstė A. Krupavičius bei sutiko, kad egzistuojantis pasitikėjimo lygis D. Grybauskaite nėra normalus, nes tiesiog atspindi visuotinį nepasitikėjimą visomis kitomis valstybės institucijomis.

Savo ruožtu psichologas Albinas Bagdonas teigia, kad žmonės D. Grybauskaite pasitiki dėl paprastos priežasties – ji yra pastovi, stabili, nesiblaško, o jos sprendimai, nors ir yra kategoriški, bet abejonių dažniausiai nekelia. „Palaidai lietuvių balai ir reikia tokios ryžtingos moters“, - teigė psichologas.

„Be to, jos kalbose labai griežtai vertinami politikai, jų elgesys. Be abejonės, žmonėms tai imponuoja ir savo kalbomis ji atliepia žmonių lūkesčius. Galbūt šiuo atveju ne tiek daug visko realizuojama, kiek pasakoma, bet bent jau savo kalbomis ji atliepia žmonių lūkesčius“, - DELFI teigė A. Bagdonas.

Santykiai su politikais pažymėti apsižodžiavimais

Vertindamas pirmųjų kadencijos metų D. Grybauskaitės užsienio bei vidaus politikos darbus politologas A. Krupavičius pabrėžia, jog ši valstybės vadovė iš kitų prezidentų išsiskiria dideliu aktyvumu, tačiau jos bendravimas su kitais politikais dažnai baigiasi viešu apsižodžiavimu.

Politologo nuomone, D. Grybauskaitės nuopelnams galima priskirti suaktyvėjusius Lietuvos santykius su Rusija, aukščiausiu lygiu užmegztus ryšius su paskutiniu Europos diktatoriumi vadinami Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka. Užsienio politikos srityje, pasak A. Krupavičiaus, išryškėjo mūsų valstybės kryptis į Šiaurę ir Briuselį.

„Iš kitų darbų reikia išskirti teisėsaugos institucijų vadovų pasikeitimus. Dalis tų pasikeitimų buvo susiję su kadencijų pabaiga, nemenka dalis – su tuo, kad prezidentė apsisprendė, jog vadovai turi būti pakeisti naujais“, - kalbėjo A. Krupavičius.

Politologas pabrėžia, kad D. Grybauskaitė, skirtingai nei ankstesni prezidentai, išskyrus galbūt tik Algirdą Brazauską, yra itin įsitraukusi į vidaus politiką, dalyvauja viešose diskusijose, susijusiose su biudžeto formavimu ar „Sodros“ pertvarka.

Tačiau A. Krupavičius taip pat pastebi, kad prezidentė nuolat apsižodžiuoja su ministrais ar kitais valstybės politikais, nors pati nebūtinai pati siekia konflikto.

„Prezidentė yra tvirta, lakoniška, atvira ir, na, nuolat kyla konfliktų su ministrais, apsižodžiavimai... Nežinau netgi kaip ir pavadinti. Ji nėra konfliktiška, nes nesiekia to konflikto labai. Gal sakyčiau šiek tiek autoritariška“, - šalies vadovę apibūdino politologas.

Du prezidentės portretai jos pačios lūpomis

Apie V.Ušacką: Niekada viešai nesu teigusi, kad jis turi mano paramą. Niekada.

Dalia Grybauskaitė
Apie V.Ušacko teiginius dėl CŽV kalėjimų: Aš remiuosi parlamentinės komisijos išvadomis. Kokiomis žiniomis remiasi ponas Ušackas, nežinau. Jei ponas Ušackas geriau žino už komisiją ir taip rimtai yra įsigilinęs, aš jam nuoširdžiai linkiu asmeninės sėkmės.

Apie A.Valinską: Aš nepritarsiu šiai kandidatūrai. Norėčiau, kad būtų ne tik kvalifikacija, bet ir pasitikėjimas žmonių bei visuomeninis pripažinimas.

Apie A.Valinsko norą pasitikrinti pasitikėjimą Seime: Čia nėra, ką tikrintis. Visi matome labai akivaizdžiai, kad tikrinti nebėra ką.

Apie D.Jankausko išvyką dviračiais per atostogas: Kai socialinių reikalų ministras baigs važinėti dviračiu, tuomet aš su juo pasikalbėsiu, ką Vyriausybė siūlys.

Apie iš Gruzijos atšauktą ambasadorių M. Laurinkų: Jeigu diplomatas nori politikuoti, jis turi pasirinkti kitą profesiją.

Iš metinio pranešimo: Jei tikrai siekiame realių permainų valstybėje, turime atsigręžti į aukščiausią vertybę - į žmogų. Šis vertybinis orientyras taikytinas visuotinai – aukščiausiems pareigūnams ir žemiausių grandžių valstybės tarnautojams, o kartu – ir kiekvienam piliečiui.

Apie nurėžtų pensijų kompensavimą: Jokių papildomų sprendimų nepasirašysiu ir nepritarsiu, kol nebus įvykdyti ankstesni duoti įsipareigojimai – iki liepos 1-os dienos apsispręsta dėl kompensacinio mechanizmo už pensijų sumažinimą. Tai mano sąlyga.

Apie metinio pranešimo paskirtį: Norėčiau iš karto pasakyti: kalbėjau Lietuvos žmonėms, o ne politologams.