Panevėžio kultūros lygį kels žemės ūkio specialistas. Dėl sunkmečiu sumažinto finansavimo apie 20 žmonių atleidę Bendruomenių rūmai renginių organizavimo skyriaus vedėju įdarbino Žemės ūkio universiteto diplomą turintį miesto Tarybos narį, valdančiajai daugumai priklausančios partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovą 31 metų Tomą Tarulį.

Pernai sustabdęs renginių organizavimu užsiėmusios savo įstaigos veiklą ir uždaręs prasiskolinusią automobiliais prekiavusią jam priklausančią įmonę politikas pastaruoju metu krimto bedarbio duoną.
T.Tarulis jam patikėtas pareigas Bendruomenių rūmuose pradės eiti nuo pirmadienio.

Įdarbino žurnalistė

„Reikia stiprinti rūmų kūrybinę veiklą. Su renginių organizavimu čia truputį sudėtinga padėtis. Darbuotojai nelabai pripratę prie šiuolaikiško organizavimo, todėl buvo ieškota žmogaus, turinčio privačių įgūdžių, kitokios patirties“, – kodėl pasirinkęs T.Tarulį, aiškino nuo vasario Bendruomenių rūmams vadovaujantis Gvidas Vilys.

Direktorius neigia, kad politikas įdarbintas užtarus Tarybos koalicijoje esantiems „tvarkiečiams“. Neva į šį politiką jo dėmesį atkreipusi viena Panevėžio žurnalistė.

„Jokių povandeninių srovių nėra. Net nežinojau, kad T.Tarulis bedarbis ir kad daugiau Tarybos narių yra bedarbių, bet žurnalistė išvardino man visą jų sąrašą. Reikia, kad į biudžetinę įstaigą ateitų žmogus iš verslo, kad matytų veiklą iš kitos pusės ir įneštų naujovių. Tai nėra susiję su valdančiąja dauguma“, – tvirtino direktorius.

T.Tarulis – ne paskutinis naujas žmogus Bendruomenių rūmuose. G.Vilys teigia ieškantis sau ir pavaduotojo, gebančio dirbti su tarptautiniais projektais. Tačiau vadovas prisipažino abejojantis, ar lengva bus surasti tokį specialistą, nes atlyginimas, neatskaičiavus mokesčių, siekia 1500 litų. Maždaug tiek pat uždirbs ir T.Tarulis.

Savivaldybės Kultūros ir meno skyrius nusiplauna rankas – jam neįdomu, kas vyksta po iš miesto biudžeto išlaikomų Bendruomenių rūmų stogu. Skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė teigė tik iš žurnalistų išgirdusi apie naująjį darbuotoją. Pasak jos, biudžetinės įstaigos neprivalančios atsiskaitinėti savo steigėjai Savivaldybei, ką įdarbinančios.

Laukė konkurso

G.Viliui nuo vasario pradėjus vadovauti rūmams, atleisti 14 darbuotojų, daugiausia – techninio personalo. Tačiau Bendruomenių rūmus paliko ir trys renginių organizatorės, dvi iš jų motyvavo pasitraukusios dėl pensinio amžiaus.

Vadovas aiškina drastiškų permainų ėmęsis taupymo sumetimais – metų pradžioje įstaigai net 37 proc. sumažintas finansavimas iš Savivaldybės biudžeto.

Bendruomenių rūmuose siaučiant etatų mažinimo vajui, T.Tarulio įdarbinimas gerokai apstulbino pragyvenimo šaltinio dar nepraradusius darbuotojus. Nuostabą sukėlė tai, kad vos prieš porą mėnesių pareigos buvo pažemintos penkiolika metų metų renginių organizavimo skyriui vadovavusiai Sandrai Myškienei. Įstaigoje pasklido kalbos, kad naujo skyriaus vadovo vietai užimti bus skelbiamas konkursas.
„Buvo kalbų apie konkursą. Ir pati jame ketinau dalyvauti. Žinau savo pranašumus. Visus renginius pati organizuodavau, niekada nieko tam darbo nesamdžiau. Taip išeina, kad dabar būsiu pavaldi T.Taruliui“, – stebėjosi S.Myškienė.

Jos organizuotų renginių sąraše – tradiciniu tapęs jaunimo madų festivalis „Išdykęs stilius“, kalėdiniai spektakliai vaikams, festivalis „Mes ateinam“.

Patirtimi organizuojant renginius tvirtina nesiskundžiantis ir T.Tarulis.
„Nuo 1997-ųjų tuo užsiimu. Dar studijuojant žemės ūkio universitete teko nemažai su renginiais padirbėti“, – prisiminė „tvarkietis“.

Kaip vieną svarbiausių savo renginių T.Tarulis įvardijo jo viešosios įstaigos
„AP projektai“ prieš porą metų organizuotą Paįstryje vykusį festivalį Baltijos keliui paminėti.

Verslas nepasisekė

T.Tarulis panevėžiečiams labiau žinomas ne kaip renginių organizatorius, o pastaruoju metu nemažai sunkumų turintis verslininkas. Praėjusiais metais įstaigos veiklą politikas sustabdė motyvuodamas užgriuvusiu sunkmečiu. Ne ką geriau jam sekėsi ir prekiauti naudotais lengvaisiais automobiliais. Prieš ketvertą metų įkurtą T.Tarulio bendrovę „TT Auto“ prieš pusantrų metų ištiko štilis, o žlugęs verslas paliko pusės milijono litų skolos šleifą.

Politiką nesėkmės persekioja ne tik versle. Praėjusių metų gruodį T.Tarulis buvo sulaikytas Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnų. Jam pareikšti įtarimai dėl kyšio reikalavimo.

Jau pusmetį T.Tarulio vienintelė veikla – darbas miesto Taryboje.
Tačiau „tvarkietis“ neigia, kad sunkiu laikotarpiu jam gelbėjimosi ratą metė partijos kolegos.

„Jei tai būtų kolegų užtarimas, būčiau gerokai anksčiau įsidarbinęs. Nesiekiu užgrobti valdžios ar gauti aukštą postą. Ieškojau man patinkančio darbo“, – teisinasi T.Tarulis.
Naujasis Bendruomenių rūmų darbuotojas negaili kritikos savo pirmtakams ir tvirtina priartinsiantis įstaigą prie panevėžiečių.

„Dabar rūmai dirba kaip atskira bendruomenė, renginiai vyksta sau“, – įsitikinęs politikas.