1926 metais gimęs P.Žalkauskas sovietiniais metais kelis dešimtmečius ėjo Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigas.

Komisijos pirmininkas išrinktas iš dviejų kandidatų. Už P.Žalkauską balsavo 60, už Seimo narį opozicinės Liberalų ir centro frakcijos narį Raimondą Šukį - 41 parlamentaras.

P.Žalkausko kandidatūrą pasiūlė valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai. Ją parėmė ir proprezidentinės Liberaldemokratų frakcijos nariai.

Į komisijos pirmininkus pasiūlytas socialdemokratas Julius Sabatauskas savo kandidatūrą atsiėmė pareiškęs, jog "geriau būtų nedirbti komisijoje", tačiau vėliau Seimas bendru sutarimu jį paskyrė komisijos pirmininko pavaduotoju.

Valdantieji socialdemokratai užkirto kelią užduoti klausimus kandidatams į komisijos pirmininkus.

"Tai yra eilinės komisijos pirmininko skyrimas. Tai būtų precedento neturintis atvejis, jeigu dabar kandidatai į komisijos pirmininkus imtų atsakinėti į klausimus", - pareiškė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Liberalcentristas Algirdas Gricius pasipiktino, jog neleidžiant užduoti klausimų kandidatams "siūloma pirkti katę maiše". Iki šiol mažai kas žinoma ne tik apie komisijos pirmininką P.Žalkauską, bet ir kitus Teismų tarybos bei Generalinės prokuratūros pasiūlytus teisininkus.

Iš viso Seimo sudarytoje komisijoje yra šeši teisininkai ir šeši parlamentarai. Dvylikos narių komisija spręs, ar 86 apkaltos iniciatorių pagrįstai kaltina prezidentą šiurkščiai pažeidus Konstituciją ir sulaužius duotą priesaiką.

Kaltinimai remiasi anksčiau Seimo patvirtintomis parlamentinės tyrimo komisijos dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui išvadomis.

Ši komisija konstatavo, jog prezidentas dėl savo ryšių "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.