Nors Lietuva vienintelė iš Vidurio ir Rytų Europos regiono truputį pagerino savo pozicijas, tyrimo autoriai pabrėžia, kad šalyje visuomenės apatija ir nusivylimas politika dar pagilėjo.

"Politinės rietenos ir intrigos, netikėtos ad hoc koalicijos ir užtrukusios reformos sumenkino Lietuvos politiką", - teigia "Freedom House".

Pasak organizacijos, šiuos neigiamus procesus dar paskatino dramatiška ekonominė recesija ir dėl jos išaugęs nedarbas.

"Freedom House" teigimu, stiprų smūgį dėl išaugusio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir reklamos rinkos smukimo patyrė ir žiniasklaidos sektorius.

"Žurnalistikos kokybė ir toliau blogėjo, o nacionaliniai transliuotojai atsisakė analitinio turinio ir sergėtojo vaidmens", - teigia "Freedom House".

Kaip teigiamą aspektą organizacija išskiria internetinės žiniasklaidos augimą.

Anot "Freedom House", delsimas ir politinės kovos dėl teismų reformos atskleidė tiek vizijos, tiek suinteresuotumo stoką. Be to, organizacijos teigimu, vėl išaugo nerimas dėl galimų žmogaus teisių pažeidimų Lietuvoje.

"2009-ųjų rudenį šalies teismų sistemą ir teisėtvarkos pamatus supurtė kaltinimai dėl vilkinimo tiriant pedofilijos bylą (...). Lietuva sukėlė tarptautinius protestus patvirtinusi įstatymą, kuriuo siekiama informaciją apie homoseksualumą laikyti toliau nuo vaikų", - teigia "Freedom House".

Šiose kategorijose Lietuvos pozicijos įvertintos taip pat, kaip ir ankstesniais metais, bet pagerėjo Lietuvos reitingas dėl kovos su korupcija.

"Freedom House" duomenimis, teismui perduota 10 bylų, kuriose aukšto rango savivaldybių pareigūnai kaltinami kyšininkavimu.

"Centro dešiniųjų vyriausybė parodė pasirengimą žengti pirmyn su korupcijos prevencijos iniciatyvomis", - teigia organizacija.

Tyrimo autoriai atkreipia dėmesį, kad visos valstybės įstaigos įpareigotos skelbti internete informaciją apie viešuosius pirkimus, be to, peržiūrėta verslo patikrinimų sistema.