Už pakeitimus balsavo 57, prieš 33, o susilaikė 15 Seimo narių.

Priimtose Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisose numatyta leisti tėvams rinktis – vaiką prižiūrėti vienerius metus gaunant 100 proc. atlyginimo arba dvejus pirmaisiais gaunant 70 proc., o antraisiais – 40 proc. buvusio darbo užmokesčio, bet ne daugiau nei nustatytos „lubos“.

Antraisiais vaiko priežiūros metais tėvai galės dirbti. Šiuo metu gaunant pašalpą ir darbo pajamų, pašalpa mažėja.

Vyriausybė buvo siūliusi ir leisti „lubas“, pagal kurias kas mėnesį mama arba tėtis negalėtų gauti didesnės nei 2500 Lt išmokos.

Tai šiuo metu sudaro 2,5 draudžiamųjų pajamų dydžius, kuriuos kasmet nustato Vyriausybė. Tačiau Seime nuspręsta, kad didžiausia išmoka liks 4 draudžiamųjų pajamų dydžių. Šiuo metu tai yra 4680 Lt prieš mokesčius.

Pakeitimai galios tik naujai skiriamoms pašalpos, jau anksčiau paskirtos nebus keičiamos.

Pataisose taip pat numatyta, kad gimus keliems vaikams vienu metu pašalpa liktų ne daugiau nei 100 proc. buvusio atlyginimo neperlipant „lubų“. Šiuo metu gimus dvynukams išmoka dvigubėja, trynukams – trigubėja ir panašiai.

Seimo socialinių reikalų ir darbo komitetas svarstydamas šias pataisas buvo nusprendęs, kad naudingiau būtų iki vienerių metų sumažinti mokamų atostogų laiką, bet palikti didesnę išmoką. Priėmimo metu Seimo dauguma pasiūlymo nepalaikė.

Pataisose numatyta, kad išmoka bus apskaičiuojama remiantis dvejų metų atlyginimu iki gimdymo atostogų pradžios. Dabar šiai išmokai apskaičiuoti naudojamos prieš vienerius metus buvusios pajamos. Tačiau komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys pripažino, kad rudenį siūlys priimti švelnesnį perėjimą prie išmokos apskaičiavimo laikotarpio ilginimo.

Pagrindiniais išmokų mažinimo motyvais įvardijama sunki „Sodros“ situacija, gerokai padidėjusios išmokos lyginant su surenkamais mokesčiais.

Nuo liepos – 10 proc. mažiau

Nuo liepos 1 dienos įsigaliojo sumažintos motinystės (tėvystės) išmokos. Ši tvarka turėtų galioti metus, kol įsigalios naujai patvirtinta tvarka.

Šiuo metu pirmaisiais vaiko metais jį prižiūrintis vienas iš tėvų gauna 90 proc., o antraisiais – 75 proc. buvusio atlyginimo dydžio išmoką, bet ne daugiau nei nustatytos „lubos“.

Tiesa, nuo liepos mažėjo ir jos. Šiuo metu maksimali motinystės (tėvystės) išmoka sudaro 4680 Lt prieš mokesčius.

Nuo motinystės (tėvystės) išmokų nuskaitomas gyventojų pajamų mokestis taikant neapmokestinamąjį pajamų dydį. Išmoka skaičiuojama atsižvelgiant į atlyginimą, gautą per 12 mėnesių iki jos mokėjimo pradžios.

Iki liepos vaiką namuose auginantys tėvai gavo 10 proc. didesnes išmokas, o lubos buvo daugiau nei 1000 Lt didesnės – 5850 Lt prieš mokesčius.

DELFI primena, kad iki 2008-ųjų „Sodra“ vaiko priežiūros atostogas tėvams apmokėjo vienus metus. Nuo 2007 m. liepos motinystės pašalpos dydis iki kūdikiui sukaks pusė metų siekė 100 proc. gautos algos, o už likusį pusmetį – 85 proc., o 2007-ųjų pabaigoje Seimas motinystės atostogas pailgino dukart.