Į šalies įstatymus pro pirštus pažiūrėję miesto Savivaldybės teisininkai Panevėžio merą ir dvi jo pavaduotojas paliko kvailių vietoje. Miesto valdžia praleido progą pademonstruoti solidarumą su sunkmetį išgyvenančiais rinkėjais ir atsisakyti jiems siūlomo didesnio darbo užmokesčio.

Tačiau pasidžiaugti vidutiniškai po puse tūkstančio išaugusiais atlyginimais meras su vicemerėmis nespėjo. Žiniasklaidai pradėjus domėtis sunkmečiu nelogišku miesto Tarybos sprendimu išaiškėjo, kad Savivaldybės teisininkai neįsigilino į įstatymus ir politikai neturėjo teisės Panevėžio vadovams solidžiai padidinti atlyginimų.

Dangstėsi Seimu

Panevėžio tarybos valdančioji dauguma vakar solidariai pakėlė rankas už tai, kad 3980 Lt, atskaičius mokesčius, uždirbančiam merui Vitalijui Satkevičiui nuo liepos 1 d. darbo užmokestis padidėtų 580 Lt, vicemerėms Gemai Umbrasienei ir Rimantei Ratinskaitei, gaunančioms 3279 Lt, atlyginimas išaugtų apie 480 Lt.

Ekonominiu sunkmečiu miesto vadovams solidžiai didėjančiais atlyginimais pasipiktinusiai Tarybos opozicijai buvo išaiškinta, neva krizės metais nelogišką sprendimą priimti politikus verčia pats Seimas.

Savivaldybės Personalo skyriaus vyriausiosios specialistės Augenijos Zalagėnienės teigimu, merui ir jo pavaduotojoms kelti darbo užmokestį esą įpareigoja birželio 3-iąją Seimo pakoreguotas valstybės politikų ir pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymas. Pasak jos, įstatymo pataisos mero atlyginimo koeficientą nuo 10,98 pakėlė iki 12,2, vicemerių – nuo 9,45 iki 10,5.
„Seimas šitaip pakoregavo įstatymą ir nuo liepos 1-osios atlyginimai turi būti skaičiuojami pagal naujus koeficientus. Taip turi būti“, – suabejojusiesiems atlyginimų didinimo teisėtumu aiškino A.Zalagėnienė.

Po Tarybos posėdžio kalbintas meras V.Satkevičius tvirtino nė nežinantis, kiek jam papildomai pasunkės piniginė.

„Kai tuo klausimu balsavo, buvau išėjęs iš salės. Gal kokiu 100 litų atlyginimas padidės. Keistas toks Seimo sprendimas, bet gal norėjo parodyti didesnį dėmesį savivaldybėms?“ – svarstė miesto vadovas.
Iki šiol vieną dieną per mėnesį nemokamai atostogaujantis V.Satkevičius tikino Savivaldybės iždo nenuskriausiantis ir pakilus jo atlyginimui be atlygio ilsėsiantis dvi dienas.

Sukėlė pavydą

Pademonstruotas dosnumas Panevėžio valdžiai ne tik sukėlė Tarybos opozicijos pasipiktinimą, bet ir atėmė žadą rajono Savivaldybės vadovams.
„Šaunuoliai. Bet kaip jie taip gali? Būtinai paskambinsiu pasveikinti miesto merą su didesniu atlyginimu. Labai jam pavydžiu. Bet jei yra tokia galimybė, rajono Taryba jos nė nesvarstys. Mes net papildomų 100 litų neturime, o apie didesnius atlyginimus nėra nė ką kalbėti“, – nuostabos neslėpė rajono meras Povilas Žagunis.

Rajono Savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Stasė Venslavičienė, išgirdusi apie miesto vadovams padidintus atlyginimus, gerokai sutriko.
„Aš irgi radau, kad įstatymas pakoreguotas. Net nustebau, kaip gali būti kam nors keliami atlyginimai, bet pamačiau ir paaiškinimą, kad ta korekcija sustabdyta dar visiems 2011 metams. Gal miesto teisininkai protingesni?“ – suabejojo S.Venslavičienė.

Taisys klaidą

Kilus ažiotažui dėl gerokai šoktelėjusių Panevėžio mero ir vicemerių atlyginimų paaiškėjo, kad Taryba neturėjo teisės taip pamaloninti savo valdžios.
Seimas iš tiesų birželio 3-iąją patvirtino valstybės politikų ir pareigūnų pareiginės algos koeficientus, tačiau jų įsigaliojimas sustabdytas.

„Iškilo nesusipratimas. Geriau nerašykit, kad atlyginimai padidinti. „Valstybės žiniose“ prie šito įstatymo pataisų nė mur mur nebuvo, kad galiojimas sustabdomas. Tik dabar įėjau į Seimo svetainę ir atradau tokią pastabą“, – jau po Tarybos posėdžio aiškino A.Zalagėnienė.

Išaiškėjus klaidai miesto valdžia griebėsi už galvų.
„Tarybai buvo pateiktas įstatymų neatitinkantis sprendimas. Ieškome su teisininkais būdų, ką padaryti, kad jis neįsigaliotų“, – tvirtino be didesnio užmokesčio likusi mero pavaduotoja G.Umbrasienė.